Kulturní zážitky, sekáče a kilometry cyklotras. Co dalšího zažít v Paříži během olympiády?

Český dům
Český dům
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Olympijská atmosféra pohltila hlavní město Francie. Paříž ale stále nabízí mnohem víc. Až do konce srpna můžete v Českém centru v Paříži navštívit výstavu Art Grand Slam – Uvnitř pohybu, kde jsou k vidění díla předních českých umělců. Výstava u velvyslanectví ČR představuje fotografie českých sportovců a paralympioniků, zatímco na zámku Versailles můžete obdivovat jezdecký portrét z Konopiště.

Během olympijských her se také můžete zapojit do Maratonu pro všechny nebo se projet na kole po nově vytvořených cyklotrasách. K tomu všemu si vychutnáte francouzskou gastronomii a módní nákupy v historických čtvrtích.

Kultura

Paříž není jen Louvre, tentokrát je zde k vidění i spoustu českého umění. Až do konce srpna probíhá v prostorách Českého centra Paříž výstava Art Grand Slam – Uvnitř pohybu. K vidění je kurátorský výběr Petra Vaňouse v zastoupení předních českých umělců - Michael Rittstein, jehož ukázka je vidět i v Českém domě, dále pak Milena Dopitová, Lubomír Typlt a další.

Jaká socha vyrostla před Českým domem?

Kolem plotu velvyslanectví ČR v Paříži je zase k vidění výstava fotek iniciovaná Českým olympijským výborem a paralympijským výborem, která odkazuje na heslo “Sport je jen jeden” – z jedné strany je vidět fotka českého sportovce a z druhé zase paralympionika. Ukázka českého umění je možná vidět I na zámku Versailles, kde probáhají jezdecké disciplíny. Vedení Chateau de Versailles si od Národního památkového ústavu vyžádalo k zapůjčení významné dílo, které je běžně k vidění jen na zámku Konopiště - jezdecký portrét prince Leopolda de´Medici.

Výlet na kole a maraton pro všechny

Období olympijských her je ideální dobou k tomu pustit se do velké sportovní výzvy! V rámci Maratonu pro všechny (Marathon pour Tous) si můžete vyzkoušet svou vytrvalost na stejné trase jako olympionici. 42,195 km z Hôtel de Ville na Esplanade des Invalides. Jedinečná událost, kterou si 11. srpna 2024 nemůžete nechat ujít. Více informací najdete na webu události.

Pokud jste spíše pro rekreační sportování, využijte jedinečnou možnost projet se po Paříži na kole. Pro olympijské hry vzniklo 60 kilomterů cyklotras a 10 000 nových míst k zaparkování kol poblíž sportovišť, které zde zůstanou i po skončení her. Poznáte je podle výrazné růžové barvy.

Francouzská gastronomie

Hledejte pekárny, které svítí nápisem “artisanale”. Tam najdete zaručeně ty nejlepší bagety a croissanty. Na rychlý oběd jsou zase nejlepší podniky s názvem bistro nebo café. Nabízejí tradičně typická francouzská jídla za rozumné ceny.

A pokud spěcháte, vezměte něco rychlého do ruky a snězte si to v jednom z krásných pařížských parků, například La Villette, kde se nachází také 14 národních domů, nebo na náplavce, která se dlouze táhne podél Seiny. Káva bude chutnat rozhodně nejlépe na kopci Sacre Coeur s výhledem na celou Paříž. Romantická francouzská atmosféra zaručena! A až vám bude chybět české pivo, stavte se do Českého domu, kde je každé čtyři dny na čepu 8 nových druhů piv z řemeslných minipivovarů.

Nákupy po francouzsku

Francouzská móda je vyhlášená po celém světě, však se jí také inspiroval návrháč Jan Černý pro nástupovou kolekci. Ty nejlepší kousky jsou k sehnání v pařížských “sekáčích”. Ten nejvyhlášenější nákupní ráj je čtvrť Marais, která by měla být na prvním místě vašeho seznamu. Tato historická čtvrť je skutečným místem nákupů s vintage šarmem. Marais je plná okouzlujících butiků zasazených do malebných uliček, které nabízejí vše od nejlepších butiků s vintage oblečením až po luxusní vintage obchody.

Pro neotřelé kousky nejen módních doplňků vyrazte určitě do Saint-Ouen, kde se nachází největší bleší trh na světě, jenž skrývá vintage poklady a spoustu dalších unikátů.

líbil se ti článek?