Český dům byl slavnostně otevřen. Nadšení byli fanoušci i šampionka Adamczyková

Český dům
Český dům
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Akrobati na laně, impozantní světelná show i Modlitba pro Martu v podání sextetu Jihočeské filharmonie. Nabitý program slavnostního otevření Českého domu sledovaly na místě stovky fanoušků. Zájem předčil očekávání, vyprodáno bylo už den dopředu. Prvními hosty byli v brzkých odpoledních hodinách předseda vlády Petr Fiala s manželkou, pásku přestřihla jen pár minut před začátkem živého přenosu zahajovacího ceremoniálu na Seině “nejrychlejší holka ve vesmíru” Eva Adamczyková.

Co dělá Eva Adamczyková na letní olympiádě?

U vstupu se předseda vláda Petr Fiala zdržel několik minut, aby se přivítal s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem a s obdivem zhodnotil sochu Davida Černého. ”Mám velkou radost, jak se povedlo připravit Český dům v Paříži. Věřím, že bude skvělým místem pro setkávání sportovců a fanoušků i pro reprezentaci české kultury a gastronomie,” řekl Fiala. Český premiér měl možnost si jako první prohlédnout prostory Českého domu ve francouzském kabaretu a shlédnout ochutnávku z připravovaného kulturně sportovního programu.

Oficiální otevření Českého domu bylo v plánu od 16 hodin, nedočkaví fanoušci postávali před vstupem už půl hodiny předem. Následně si užili nabitý program, ať už sledování dokumentu Nejrychlejší holka ve vesmíru, vystoupení umělecké skupiny Pyroterra, akrobatů Airgym Art Company, nebo dechového sextetu Jihočeské filharmonie a Sokolu Paříž.

Obrovská euforie a nadšení fanoušků i návrháře Černého

Pásku přestřihla spolu se svým manželem a zástupci z ČOV olympijská šampionka Eva Adamczyková. “S Českým domem mám spojené jen pozitivní vzpomínky, sama jsem ho dvakrát zažila. Moct být jedna z těch, kteří přestřihli pásku byla pro mě obrovská čest,” řekla Adamczyková, kterou mrzelo, že si nemůže koupit trenčkot z nástupové kolekce. V Paříži se zdrží do pondělí, plánuje se podívat na tenis, plážový volejbal a jezdectví. “Jsem v Paříži poprvé a jsem nadšená.” Pak už následoval živý přenos ze slavnostního zahájení olympijských her v Paříži na Seině. Provázel ho déšť, ale ani ten nezkazil zážitek a absolutní nadšení fanoušků, když se na obrazovkách objevila česká výprava.

Nadmíru spokojený byl i návrhář nástupové kolekce Jan Černý. “Zažívám obrovskou euforii. Před chvílí ještě vyšel článek v americkém magazínu TIME, kde jsme mezi třemi nejlepšími kolekcemi na světě,” řekl Černý. Sám sledoval živý přenos a mohl tak zhodnotit oblečení i jiných světových výprav. “Potvrdilo se, o čem jsem byl přesvědčený. Kolekce, které byly výraznější, tak na dálku, kdy kamery vše zabíraly ze břehu, fungovaly mnohem lépe. S tím jsem u tvorby nástupové kolekce pro Česko dopředu počítal,” doplnil.

Zažívám obrovskou euforii. Před chvílí ještě vyšel článek v americkém magazínu TIME, kde jsme mezi třemi nejlepšími kolekcemi na světě.

Dominantou nejen vstupu do Českého domu, ale i celého parku La Villette, je socha Věry Čáslavské, která je lákadlem pro všechny kolemjdoucí. Zkontrolovat ji dorazil i sám autor umělec David Černý. „Pohyb sochy využívá princip kardanova závěsu, kdy středová část má volnost otáčení ve všech třech osách karteziánské soustavy. Je to krásná mechanická hra, svým způsobem stejně půvabná jako figury, které svým tělem dokázala Vera vykouzlit,” popsal Černý.

Jaká socha vyrostla před Českým domem?

Návštěvníci slavnostního otevření měli možnost jako první ochutnat nabídku českých jídel nebo pivo z minipivovarů. “Já říkám deset z deseti,” hodnotila spokojeně jídlo jedna z návštěvnic. Český dům bude otevřený každý den od pravého poledne do půlnoci. Jeho cílem je propojit fanoušky se sportovci, oslavovat úspěchy a reprezentovat nejen český sport, ale také kulturu a gastronomii. Vstupenky jsou v prodeji online na webu Českého domu a kapacita je omezena na 1100 míst každý den.

líbil se ti článek?