Olympijský oheň zblízka i nad Paříží

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Září díky kombinaci vodní mlhy a světelných paprsků. V noci se bude vznášet nad Paříží a svítit do dálky. Olympijský oheň pro letošní hry je výjimečný. Přes den jej v Tuilerijských zahradách mohou obdivovat fanoušci, kteří si pořídí zdarma dostupné vstupenky.

Olympijský oheň nad Paříží

Je symbolem splněného snu o létání. Právě v Paříži se v listopadu 1783 lidé poprvé odpoutali od země v horkovzdušném balónu. O pár dní později se ve městě nad Seinou uskutečnil také první vzlet vodíkového balónu, který sledovalo 400 tisíc lidí právě v Tuilerijských zahradách. Olympijský oheň tak připomíná v tomto místě v Louvru historii balónového létání v Paříži.

Funguje díky elektřině ze stoprocentně obnovitelných zdrojů. Kruh s ohněm, který zažehly francouzské sportovní legendy Marie-José Pérecová a Teddy Riner, má skoro sedm metrů v průměru. Čtyřicet LED světel pak září do mraku, který z vody vytváří 200 vysokotlakých trysek.

Vstupenky zdarma

Přes den si jej může každý den prohlédnout zblízka 10 000 návštěvníků, a to v čase mezi 11:00 a 19:00. Vstupenky zdarma by měly dát získat ZDE. Každých 15 minut se na oheň může podívat 300 návštěvníků, celkem může v zahradách být najednou 3000 lidí. Od západu slunce do dvou hodin ráno se pak oheň bude vznášet více než 60 metrů nad zemí.

líbil se ti článek?