Pařížská sportoviště? Slavné stadiony i turistické lokace

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijská sportoviště. Místa, kde se už za pár dní budou psát dějiny. Příběhy těch nejlepších. Letos navíc vše v konturách, kde se tvořila historie. A nejen ta sportovní. Paříž nachystala pro sportovce i diváky úžasnou škálu různých lokací. Ať už se jedná o legendární stadiony či areály, anebo i místa, kde se běžně procházejí turisté, ale najednou na nich vyrostou mobilní tribuny, které umožní sledovat hry přímo od známých památek města na Seině. Zde je výběr těch nejzajímavějších sportovišť, na která se mohou fanoušci těšit.

Pařížské monumenty se proměnily ve sportoviště! 🫶🏼✨

1)      Stadion pod Eiffelovou věží

Přímo pod nejznámějším monumentem Paříže vyrostly mobilní tribuny. Na prostranství Champ de Mars, kde Francouzi často slaví svá slavná výročí, anebo triumfy svých sportovců. Tato dočasná aréna s jedním z nejkrásnějších výhledů v historii her, bude hostit zápasy plážového volejbalu. Tak snad přinese Perunovi s Davem štěstí.

2)      Grand Palais

Srdce Paříže. Tento palác byl postaven pro světovou výstavu v roce 1900 a stal se jedním ze symbolů hlavního města Francie. Budova má samonosnou ocelovou konstrukci a ikonickou skleněnou střechu. Areál bude dějištěm soutěží v šermu a teakwondu. V obou případech za účasti českých reprezentantů v čele s Alexem Choupenitchem.

3)      Invalidovna

Budova byla postavena v roce 1687 za vlády Ludvíka XIV. jako vojenská nemocnice. Dnes slouží jako muzeum a hrobka slavného Napoleona. Na pár dní se pak stane středobodem celého lukostřeleckého světa. Na známém prostranství bude střílet šípy mimo jiné i Marie Horáčková.

4)      Zámecké zahrady Versailles

Areál patří do kategorie světového dědictví UNESCO. Slavnější zahrady na světě těžko najdete. Zámek pak vznikl v době vrcholu královské moci ve Francii jako symbol absolutistické monarchie. A právě v kulisách této architektonické, historické i přírodní památky se budou odehrávat veškeré jezdecké soutěže včetně příslušné části moderního pětiboje.

5)      Olympijský stadion Yves-du-Manoir

Jen málo míst na planetě se může pochlubit tím, že by hostila olympijské hry dvakrát. Tento stadion je jedním z nich. V roce 1924 se zde odehrávaly ceremoniály a atletické závody první pařížské olympiády. Rekonstruované tribuny pak budou letos svědky klání v pozemním hokeji. Zde bude historie na diváka doslova dýchat z každé cihly.

6)      Hala Bercy

Nejslavnější francouzská hala připomínající travou zarostlou pyramidu. Hostila již mnoho velkých sportovních událostí včetně světového šampionátu v ledním hokeji v roce 2017. Koncertovaly v ní i ikony světové populární hudby v čele s Madonnou nebo Daft Punk.  V rámci her pařížské olympiády se v ní budou odehrávat soutěže v gymnastice a skocích na trampolíně. Své zápasy v ní absolvuje i americký basketbalový Dream team.

7)      Stade de France

Největší stadion v zemi. Postavený pro fotbalový světový šampionát v roce 1998. I za relativně krátkou dobu se stal legendou mezi sportovišti a hostil mimo jiné i finále mistrovství světa v rugby. Již za pár dní se stane srdcem olympiády. Budou na něm pobíhat sportovci královské olympijské disciplíny – atletiky.

8)      Roland Garros

Nemusíte hltat sport do detailů, ale určitě znáte tento tenisový areál. Nejslavnější antukové dvorce světa budou hostit tenisový olympijský turnaj. 18 kurtů v čele s tím, jež nese název Philippe-Chatriera a je navíc nově opatřen zatahovací střechou. A pozor. Roland Garros bude domovem i pro boxery.

líbil se ti článek?