Hrdinové z Paříže: Pátá místa s příchutí olympijské medaile

Hrdinové z Paříže
Hrdinové z Paříže
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijské závody přinášejí mnohá překvapení a nepředpokládané věci, se kterými se musejí sportovci vypořádat. Třeba pár dní prší a vy se jen ze šatny koukáte na předpověď, abyste následně odehráli třeba i dva zápasy denně v obrovském vedru. Anebo do tyčkařského finále místo 12 závodnic postoupí rovnou 20. A tak z časových důvodů organizátoři úplně vynechají některé výšky. No a pokud se s těmi ztíženými podmínkami dokážete poprat a skončíte třeba na 5. místě, je to obrovský úspěch. Medaili sice nemáte, ale pořád jste pátí na světě.

Skvělá Švábíková, ve finále posunula český rekord a skončila pátá

Amálie Švábíková

Získala bronz na halovém mistrovství Evropy. Pod otevřeným nebem skončila Amálka v Římě čtvrtá. Takže do té nejužší světové špičky rozhodně patřila již před olympijskými hrami. Ale světová konkurence je ve skoku o tyči opravdu velká. Amálka se ji ale nezalekla.

Kvůli většímu počtu finalistek organizátoři museli šetřit časem a vynechávat některé postupné výšky. Například 475 cm. A tak pro vynikající umístění a postup do boje o medaile bylo nutné skočit rovnou 480 cm. To je o 7 centimetrů více, než byl Amálčin dosavadní osobák. Tuhle výšku neměla na závodech nikdy ani na stojanech, natož aby to skočila.

Napoprvé ještě laťku podběhla, ale druhý pokus byl nadějnější. A při třetím to přišlo! Český rekord a 5. místo! Druhá nejlepší Evropanka olympijských her v Paříži. Lépe to snad ani dopadnou nemohlo a Amálie blízko Montmartru našla své štěstí.

Barbora Krejčíková

Do turnaje vstupovala jako wimbledonská vítězka. Ale olympiáda každoroční rutinou tenistů trochu zatočila. Mezi trávu a beton se najednou opět vklínila antuka na Roland Garros. Navíc první dny v Paříži pršelo, a tak se následně program namačkal do pár hodin.

Česká vlaječka na kameře v podání Barbory Krejčíkové

Bára Krejčíková dokázala ve třech těžkých zápasech postupně vyřadit Sorribesovou, Wangovou i Svitolinovou. A rázem byla ve čtvrtfinále olympijského turnaje. Pak na ní ale už únava logicky dolehla a do boje o medaile nakonec postoupila Slovenka Schmiedlová.

Spousta špičkových tenistek do Paříže vůbec neodcestovala. Bára i přes náročný program neváhala. Olympiádu si užila jak se svými fanoušky, tak v rámci českého týmu, a nakonec je z toho čtvrtfinále olympijských her.. A my za to děkujeme.

Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková

Holky obhajovaly olympijské zlato. Ale smršť tenisu v té hordě zápasů nakonec dohnala i je. Bára odehrála na kurtech Roland Garros 7 zápasů za 5 dní.

A i Katka Siniaková se činila. Ve dvouhře nastoupila neplánovaně místo zraněné Markéty Vondroušové, a i ona si hned v prvním kole přivodila lehké bolístky. Po boku Tomáše Macháče pak prošla pavoukem až na absolutní zlatý konec a odehrála 4 zápasy v mixu.

Na čtyřhru už tak holkám síly nezbyly. Tchaj-wanky a Japonky ještě Katka s Bárou zvládly. Ale ve čtvrtfinále nestačily na později stříbrné Andreevovou a Shnaiderovou. Smutnit ale nemusí. Katka rozhodně ne. Olympijskou vítězkou ve čtyřhře se v Paříži nakonec přeci jen stala. Jen vedle ní stál na stupních vítězů muž. A doma ve vitríně se jí tak houpou už dvě olympijská zlata!

 

líbil se ti článek?