Hrdinové z Paříže: Čtvrtá místa a olympijská medaile na dosah

Hrdinové z Paříže
Hrdinové z Paříže
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Hranice mezi úspěchem a neúspěchem může být někdy strašně tenká. Ve sportu obzvlášť. A nejvíc na olympiádě. Všichni si pamatují medailisty. Ale někdy k té placce chybí jen pár míčků nebo centimetrů a člověk je třeba jen o fous čtvrtý. A výkon je to neméně hodnotný. Stále ve svém sportu patříte k těm nejlepším na světě.

Před třemi lety v Tokiu naší výpravě štěstí přálo a místo „brambor“ to vyšlo na stupně vítězů. Paříž se stala v tomto lehce zakletou. Na tyto hrdiny našeho sportu by se ale nemělo zapomínat.

Jiří Přívratský

Do třípolohového střeleckého závodu na 50 metrů nastupoval jako jeden z favoritů. A po dvou třetinách položek se držel na medailové příčce. A pak měla přijít jeho největší doména. Střelba ve stoje. Mezi každou polohou si závodníci převlékají a upravují výstroj vhodnou pro tu konkrétní část závodu. A při oblékání do kombinézy pro stojku si Jirka zapomněl na výstroji utáhnout pásek.

Byl rozhozený. Hned v následující položce tak udělal dvě chyby. Rány 8,7 a 9,2 ho odsunuly mimo stupně vítězů. Dál bojoval jako lev, ale nakonec to stačilo „jen“ na 4. místo. I tak je to ale ve světové konkurenci skvělý výsledek. Nejlepší pro naši střelbu z Paříže. A důkaz toho, že na to Jirka měl. Jen chybělo to pověstné štěstíčko. Stále je mu ale jen 23 let. Jeho další šance ještě přijdou. Třeba už za čtyři roky v Los Angeles.

Lukáš Rohan

Naopak Lukáš v disciplíně kayak cross mezi favority vůbec nepatřil. Je to kanoista. A tuhle bláznivou novinku s eskymákem vůbec nejezdí a skoro ani netrénuje. Ale v kayak crossu se vždy vyplatí bojovat až do konce. Ve čtvrtfinálové i semifinálové jízdě se držel těsně za postupovými pozicemi. Stíhal favority. A to se nakonec vyplatilo. Závodníci před ním vždy udělali chybu a Lukáše to tak posunulo na postupovou pozici. Ve čtvrtfinále dokonce až po dojetí do cíle díky penalizaci soupeře.

A tak byl Lukáš najednou ve velkém olympijském finále. Ze 136. místa světového žebříčku. S kolegu Jirkou Prskavcem si dělali srandu, že jsou jako kokosy na vodě. A přesto už mohl Lukáš skončit nejhůře čtvrtý. Ta medaile byla hodně blízko. Ale favorité této disciplíny si ten poslední závod pohlídali a bylo z toho 4. místo. Ve vztahu k okolnostem je ale tento výsledek takovým pomyslným vodáckým zlatem.

Linda Nosková, Karolína Muchová

Holky se před turnajem skoro neznaly. Na okruhu WTA se občas pozdravily v šatně a dle vlastních slov se tak nějak „registrovaly“. Kája měla hrát původně debla s Markétou Vondroušovou. Ale ta se bohužel před hrami zranila, a tak jí zastoupila Linda. A holky začaly na kurtech Roland Garros předvádět perfektní tenis.

Postupně vyřadily veliké favority. Alexandrovou a Vesninovou z Ruska, nasazené jedničky Guaffovou a Pegulaovou i nebezpečný pár z Tchaj-wanu. Všechno ve velice napínavých zápasech. Třikrát po sobě naše tenistky ztratily první set a třikrát dokázaly utkání otočit v závěrečném supertiebreaku.

A nejednou byly v semifinále. Ale poslední dva kroky už byly bohužel nad jejich síly. V semifinále vypadly z pozdějšími vítězkami z Itálie Erraniovou a Paoliniovou. V duelu o bronz pak nestačily na skvělý antukový pár Bucsaová, Sorribesová. Chybělo pár jen míčků a holky byly logicky zklamané. Ale i tak na turnaji předvedly nečekaný výsledek, který byl vysoce nad plán.

Proč před rozhodujícím míčem hodila Kája Muchová placáka?

Tomáš Macháč, Adam Pavlásek

Český tenis je výkladní skříní našeho olympijského sportu. Medaile poslední roky vozíme pravidelně a naší hlavní doménou je čtyřhra. Mezi muži se nám ale zase až tak nedaří. Poslední cenný kov získali ještě pro Československo Miloslav Mečíř a Milan Šrejber v roce 1988 v Soulu. Tomáš s Ademem ale byli letos blízko.

Do zápasů také nenastupovali jako favorité, ale speciální česká disciplína supertiebreak fungovala i v jejich podání. Z pavouku takto vyprovodili Brity, Chilany i Němce. Osudné se jim staly až americké páry. Ram, Krajicek, Paul a Fritz. Tato čtyři jména připravila naše tenisty o placku. Ale stejně jako v případě holek je tohle 4. místo úžasným úspěchem.

Jakub Vadlech

Svým posledním pokusem v Říme získal titul mistra Evropy. Na minulé olympiádě v Tokiu bral stříbro. A v Paříži patřil mezi největší favority. Svou výkonnost potvrdil bezezbytku. Hodil 88,5 metru. Za tento výkon by právě v Tokiu bral s přehledem zlato. Za ty tři mezi olympijské roky se zlepšil skoro o dva metry. Přesto to nestačilo.

Hod z úplně jiné planety totiž předvedl Pákistánec Aršad Nadím. 93,97 je olympijský rekord. No a na Kubu tak zbylo 4. místo. O pouhé čtyři centimetry. Tohle už byla nefalšovaná smůla. Ale i tak Jakub zaslouží absolutorium a veliké díky. Ten samotný výkon byl vážně parádní.

líbil se ti článek?