Wimbledon je znovu český! Bára Krejčíková ovládla legendární grandslam

Wimbledon
Wimbledon
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už v mládí byla za hvězdu. V roce 2007 vyhrála Olympiádu dětí a mládeže a tento úspěch zopakovala i o dva roky později. Následně se stala i ambasadorkou celé akce. Vnímala, jak je důležité formovat vítězného ducha už od ranného věku. A nyní? Bára Krejčíková se stala jedinou tenistkou v dějinách naší republiky, která dokázala ovládnout grandslamový turnaj na dvou různých površích.

BARBORA KREJČÍKOVÁ | Po sezóně si dám smažák

Do té absolutní špičky se prosadila relativně později, než u takových talentů bývá zvykem. Ale v roce 2021 šokovala celý svět svým triumfem na Roland Garros. Ještě ve stejný rok létě s parťačkou Kateřinou Siniakovou získaly deblové olympijské zlato v Tokiu. O necelé dva roky později pak ovládla prestižní turnaj v Dubaji a měla jednoznačné ambice stát se jednou z nejlepších tenistek planety.

Jenže kariéra žádného sportovce není jednoduchá. A Bára prožila i horší období. V letošním roce se trápila. Zranění, dva měsíce dlouhá absence, návrat a zase zranění. Čtyři antukové prohry v prvním kole a pokles v žebříčku.

Nebylo to ideální. Nikdy bych nečekala, že pak za čtyři týdny postoupím do finále Wimbledonu a budu takhle jinou hráčkou. Jsem ráda, že jsem to vše překonala.

Přesto se nevzdala a ve Wimbledonu svými výkony napsala nefalšovanou tenisovou pohádku. V momentě, kdy to málokdo čekal, předvedla v All England Clubu famózní tenis. Její výkony postupem turnaje gradovaly s rostoucí kvalitou jejích soupeřek a na jejím štítu skončila taková jména jako jsou Collinsová, Ostapenková nebo vysoce favorizovaná Rybakinová.

Jenže jakmile se Bára dostane do svého výherního módu, je nesmírně těžké ji porazit. A tak ve Wimbledonu dosáhla na jeden ze svých největších kariérních úspěchů. A je zase na vrcholu.

Životní příběh Barbory Krejčíkové
 

Zasadila další korálek to mozaiky jménem český tenis, který právě na nejslavnějším turnaji světa zažívá nebývalé úspěchy. Výhrou nad Italkou Paoliniovou navázala nejen na loňský triumf Markéty Vondroušové, ale také na vítězství své bývalé mentorky a trenérky Jany Novotné, která v Anglii získala slavnou trofej v roce 1998.

Odměna za tvrdou dřinu, a hlavně za velikou psychickou odolnost. I když se nedaří, musí člověk věřit, že se vše obrátí k lepšímu. A Bára se nyní zařadila mezi nejlepší hráčky v dějinách tohoto sportu. Vyhrát grandslam na dvou různých površích je velikou věcí. Stejně tak bilance, kdy se Bára dostala nejméně do čtvrtfinále už na všech čtyřech největších turnajích planety.

I přes to, že byl tohle teprve její čtvrtý Wimbledon, nesmazatelně se zapsala do dějin legendárního turnaje, ale opět hlavně do srdcí všech českých fanoušků, kteří hltali jeden její vítězný úder za druhým.

Nemám slov tohle je nejlepší den mé tenisové kariéry, možná celého života.

A nyní nezbývá než se těšit, co nám naše superstar předvede už za pár dnů na olympiádě v Paříži. Jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře se Katkou Siniakovou, se kterou budou jistě patřit mezi největší favoritky turnaje. Věříme, že se zlatá obhajoba z Tokia podaří a na tento rok bude Bára vzpomínat jen a jen v dobrém.

 
líbil se ti článek?