Že to s handicapem nejde? Výmluvy! Badmintonistka Pražáková sbírá na ODM cenná vítězství

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vanessa Pražáková přijela na Olympiádu dětí a mládeže odhodlána potrápit své soupeřky ve všech badmintonových disciplínách. Na turnaji nastupuje ve dvouhře, mixu i čtyřhře a nebrání jí v tom ani sluchový handicap. Její nasazení a sportovní talent chválí i trenér Radek Votava: „Je to vynikající atletka, věnuje se volejbalu, dobře běhá a badminton hraje rychle, moderně a útočně. V tomto ohledu je to zabiják.“

Patnáctiletá hráčka z Českého Krumlova je sice na Olympiádě dětí a mládeže poprvé, rozhodně ale nepatří mezi nezkušené nováčky. V badmintonu má v letošním roce na svém kontě například tři zlaté medaile z Grand Prix Czech do 17 let a dokázala se prosadit i mezi ženami, kde skončila druhá.

Na domácí olympiádě se jí daří jak mezi jednotlivkyněmi, tak i v soutěži párů. Ve dvouhře si badmintonistka Jihočeského kraje zajistila postup do čtvrtfinále, když porazila soupeřky z Královéhradeckého a Zlínského kraje. „Moc si to tady užívám. Zatím vyhrávám ve většině zápasů, takže mám radost,“ říká Pražáková. Ve čtyřhře se dostala s Karolínou Hniličkovou do semifinále.

Vanessa Pražáková měla náročnou přípravu, i proto se na kurtu cítí sebejistě. „Hodně jsem makala, chtěla jsem tady vyhrávat. Dost jsem se připravovala,“ hodnotí své tréninky Vanessa. „Nejtěžší byly pro mě zatím asi singly. Musím víc běhat, je to o dost těžší než mix nebo čtyřhra,“ hodnotí s úsměvem ve tváři Pražáková dosavadní zápasy.

„Vanessa chodí od malička i se svým bratrem do kolektivu mezi nehandicapované sportovce. Během tréninku i na soutěžích mohou nosit naslouchátka, což na turnajích sportovců se sluchovým postižením možné není, tam hrají bez sluchu, což je hodně náročné,” popsal trenér specifika handicapu.

Nějaké zvláštní tréninkové metody byste u Vanessy jen těžko hledali. Kouč se musí jen ujišťovat, zdali rozuměla. „Znáte to. Děti se občas snaží z něčeho vyvléct, a tak řeknou, že neslyší. Takže si to člověk ověří nějakou srandovní otázkou, a pozná podle mimiky, jestli poslouchají. Jsou to děti,“ říká s nadsázkou a pobaveným výrazem Votava.

Svým nasazením i schopností vynikat ve více sportech najednou je Vanessa Pražáková inspirací pro ostatní. Že nejde porážet soupeře i se sluchovým handicapem? S tím by sportovkyně Jihočeského kraje rozhodně nesouhlasila. „Není to těžké hrát s naslouchátkem, dá se to. Má to svoje překážky. Často třeba neslyším rady trenéra, ale jinak je všechno v pohodě.“ Tato slova by chtěla zároveň vzkázat všem, kteří touží ve sportu uspět, ale bojí se svého handicapu.

Autor: Matouš Klíma

Poznejte cyklistku Ivetu Miculyčovou!

Když zvládnu jeden těžký trik, hned potřebuju další, je to závislost | IVETA MICULYČOVÁ
líbil se ti článek?