Jak si užít Olympiádu dětí a mládeže na maximum? Mrkněte se!

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

A je to tady! Snowboardcrossařka Eva Adamczyková na včerejším slavnostním zahájení zažehla olympijský oheň, a největší multisportovní akce v Česku, Olympiáda dětí a mládeže, odstartovala. Mladí sportovci z celé republiky budou v Jihočeském kraji soutěžit o 216 sad medailí. Buďte u toho!

Kde fandit?

Od pondělí do čtvrtka bude v Českých Budějovicích, Táboře a Hluboké nad Vltavou soutěžit celkem 3395 mladých nadějných sportovců. Představí se ve 20 sportech a 78 disciplínách, jako jsou tradičně fotbal, florbal nebo volejbal. Nebude chybět ale ani paraplavání, jachting nebo softbal, který se na ODM vrací po devatenácti letech. Kromě medailí budou mladí sportovci sbírat i cenné zkušenosti a skvělé zážitky podobně jako v minulosti mnoho dnes úspěšných sportovců včetně biatlonistky Lucie Charvátové, nebo kajakáře Vavřince Hradilka.

Sportovce přímo na 30 sportovištích v Jižních Čechách, ale fandit jim fandit u živých přenosů z vybraných závodů a zápasů na ČT sport a platformě ČT sport+. Streamy můžete sledovat také na Czech Team TV nebo v mobilní aplikaci Olympijský tým, kde najdete i program, výsledky, články, videa či online mapu důležitých míst. Všechno podstatné tak budete mít vždy pod palcem a nic vám neuteče.

Hrajeme fér

Na Olympiádě dětí a mládeže ale neoceňujeme jen skvělé sportovní výkony. Než krásný výsledek je totiž občas důležitější férovost. Fair play chování je jedním z pilířů ODM a k jeho následování vyzvala všechny účastníky na zahajovacím ceremoniálu olympijská medailistka a předsedkyně Českého klubu fair play Šárka Strachová.

Rozhodčí, organizátoři a trenéři v případě fair play chování vytáhnou bílou kartu, která je protipólem k červené nebo žluté. Na férové činy nás mohou prostřednictvím e-mailu odm@olympic.cz upozornit i sportovci a návštěvníci. Komise sestavená ze zástupců pořadatelů na závěr vybere jednu osobu, která se o daný čin zasloužila a její čestné gesto ocení speciálními hodinkami PRIM na slavnostním zakončení.

Olympijský dům – zábava, vzdělání i relax

Místem setkávání a oslav se stane Olympijský dům, který najdete na Výstavišti v Českých Budějovicích a jeho pulzujícím centrem bude pavilon R1. Čeká na vás bohatý doprovodný program plný aktivit – s Toyotou si zasoutěžíte o skateboardy, v chillout zóně Kinder Joy se natočíte 360° kamerou, jak tančíte DAP, a ve fotokoutku České televize si pořídíte skvělou vzpomínku na letošní Olympiádu dětí a mládeže.  Nechybí ani vzdělávací Olympijská zóna EDA, relaxační BILLA zóna nebo stánek ALPINE PRO s olympijskou kolekcí. Vstup do Olympijského domu je zdarma a navštívit jej můžete od pondělí do čtvrtka od 9 do 21 hodin.

Je čas slavit

Každý den zakončíme medailovým ceremoniálem – v pondělí od 19 hodin na Náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích, od úterý do čtvrtka vždy v 18 hodin před pavilonem Z na Výstavišti České Budějovice. Soutěže v atletice a plavání se ale oficiálně vyhlašují přímo na sportovištích.

21. ročník Olympiády dětí a mládeže zakončíme ve čtvrtek od 21 hodin slavnostním závěrečným ceremoniálem. Budějovické výstaviště rozezní koncert zpěváka Marcella a rozzáří velkolepá multimediální show.

líbil se ti článek?