Sportování, fandění a oceňování dětí. Prezident Pavel navštívil Olympijský festival

Olympijský festival
Olympijský festival
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vzácná návštěva přijela na Olympijský festival Paříž 2024. Do areálu u jezera Most dorazil v pátek 2. srpna prezident České republiky Petr Pavel s první dámou paní Evou Pavlovou. Společně ukončili první turnus Olympijských táborů, jehož se zúčastnilo přes 200 dětí. Následně si první pár republiky vyzkoušel některé z 52 sportů, které jsou na letošním Olympijském festivalu. Nakonec u obrazovky fandil českým reprezentantům na hrách v Paříži.

Všichni návštěvníci včetně nadšených dětí jásali, když se mohli setkat s prezidentem České republiky Petrem Pavlem a jeho ženou paní Evou. Na Olympijském festivalu hosty přivítal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a primátor města Most Marek Hrvol.

Prezident Pavel z pódia promluvil k dětem z Olympijského tábora. „Jsem rád, že jsme se za vámi mohli přijet podívat, i když nám dnes to počasí moc nevyšlo. Ale to vám určitě nevadí,“ řekl Pavel a dostalo se mu okamžité odpovědi od dětí, které zakřičely, že jim trochu deště nevadí.

„Všichni jste se zúčastnili mnoha sportů, strávili čas spolu, poznali nové kamarády a udělali něco pro své zdraví. O tom to má být,“ vzkázal prezident účastníkům tábora.

Je to tady krásné. Vůbec se nedivím, že se tady vystřídalo tolik lidí.

Po dětech z Olympijského tábora se Petr Pavel setkal s dobrovolníky Olympijského festivalu, s nimiž se i vyfotil. „Chtěl bych vám poděkovat za to, co tady děláte, protože je to úžasná věc. Je vidět nejen na dětech, jaká je tady úžasná atmosféra. Je to obrovská, ale také záslužná práce. Děkuji za to.“

A při návštěvě Olympijského festivalu došlo samozřejmě i na sportování. Petr Pavel s paní Evou si vyzkoušeli házet oštěpem pod dohledem dvojnásobné olympijské vítězky Barbory Špotákové, trénovali lukostřelbu, postřeh na šermu s fleretistou Alexanderem Choupenitchem a za zvedajícího se větru a deště se prezident Pavel vydal na jezero Most na paddleboardu s vodním slalomářem Vavřincem Hradilkem a skifařkou Miroslavou Topinkovou Knapkovou.

@prezident_pavel na Olympijském festivalu! 🤩 Dnes odpoledne k jezeru Most dorazil Petr Pavel. Vyzkoušel si hod oštěpem,...

Zveřejnil(a) Olympijský festival dne Pátek 2. srpna 2024

„Bavila mě tady lukostřelba. Do šermu bych nešel, ten bych potřeboval ještě potrénovat a s oštěpem bych si za chvíli utrhl i rameno. Mám velký obdiv k Jakubovi Vadlejchovi a Báře Špotákové, kteří hází do velké vzdálenosti. To je neuvěřitelné,“ vysekl prezident poklonu olympionikům.

Na závěr návštěvy fandil u obrazovky českým reprezentantům na hrách v Paříži a sledoval napínavé semifinálové utkání českého týmu kordistů. Prezident Petr Pavel na konec zhodnotil jak Olympijský festival, tak i lokalitu, kde se velkolepá akce koná. „Je to tady krásné. Vůbec se nedivím, že se tady vystřídalo tolik lidí. Na tak malý prostor dostat tolik různých sportů. Myslím si, že tady udělali úžasnou práci nejen pro sport, ale i pro místní. Mohou tady ukázat, že Most není jenom televizní seriál a není to jenom černé město, jak si ho lidé v minulosti zafixovali.“

líbil se ti článek?