První sportovci si převzali volnočasové oblečení pro Paříž. Vyzdvihli hlavně pohodlnost

Paříž 2024
Paříž 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Lukostřelkyně Marie Horáčková si do tašky na olympijské hry v Paříži přibalí talismany od kamarádů a od rodiny, také šperky štěstěny či ochranářský kamínek. „A make up výbavičku, protože dělá dobrý výkon,“ říkala mistryně světa se smíchem při přebírání oblečení od ALPINE PRO pro každodenní nošení na olympijských hrách. „Jsem moc ráda, že v ní máme taky trička s českou vlajkou, která nosíme my sportovci i naši fanoušci, kteří nám budou držet pěsti a fandit nám v duchu hesla Jeden za všechny, všichni v olympijském.“

Den po schválení nominace na Hry XXXIII. olympiády v Paříži, kde by Česko mohlo reprezentovat 111 sportovců, se rozběhl výdej oblečení a dalšího vybavení týmu pro největší sportovní akci světa. „Pro sportovce je to další krůček k jejich startu na hrách. Snažíme se, aby to pro ně byl zážitek, oblečení si pořádně vyzkoušeli a zase se o trochu víc naladili na cestu do Francie, kde budou bojovat, aby si splnili svoje sportovní sny,“ vysvětlil Martin Doktor, šéf olympijské výpravy.

Volnočasová kolekce

Kolekce pro každodenní nošení při pobytu na hrách obsahuje základní prvky jako ponožky, kraťasy či trička, bezešvou a velmi prodyšnou obuv, ale také unikátní lehounkou mikinu z rychleschnoucího materiálu. „V Paříži může být uprostřed léta velké horko, takže ve spolupráci se sportovci a ALPINE PRO hledáme funkční materiály a střihy, které takovým podmínkám vyhovují. Pohodlí sportovců je pro nás zásadní,“ dodal dvojnásobný olympijský vítěz Doktor.

Nová olympijská kolekce je tady! 🇨🇿 #Paris2024
(0:32)

A tak je součástí výbavy i klobouček, který v horku zakryje uši, nebo naopak kšiltovka s rovným kšiltem. Návrhářkou volnočasové kolekce je Veronika Paulenová, designérka ALPINE PRO. Na její přípravě spolupracuje s Martinem Doktorem, Kateřinou Neumannovou, Kristiinou Sasínek Mäki, Lukášem Rohanem a paralympionikem Patrikem Jahodou.

„Volnočasová kolekce je pestrá. Moc se mi líbí cestovní sako, také mikina, ta je top,“ říkala Marie Horáčková. Na olympijských hrách se vedle individuální soutěže představí také ve smíšeném družstvu s Adamem Li. „Fasování na olympijské hry je vážně super zážitek,“ komentoval Li přebírání kolekce na svou první olympiádu. „Boty jsou extra pohodlné.“

Fanouškovskou část kolekce, ve které najdete trika, mikiny, legíny, kraťasy, ale i spousty doplňků, jako jsou batohy, ledvinka či praktický klobouček, si mohou sportovní příznivci pořídit na prodejnách a e-shopu ALPINE PRO, české společnosti, která již od roku 2009 navrhuje a dodává oblečení Českému olympijskému týmu.

Prvky z volnočasové olympijské kolekce často rádi nosí i při soutěžích brokoví střelci. Olympijský vítěz v trapu Jiří Lipták si na střelnici v Châteauroux oblékne například kraťasy. „Oblečení od Alpine je opravdu pohodlné, nosím ho velmi často, proto jsem rád, že jsem si teď nafasoval nové,“ usmíval se Lipták. Puškaře Jiřího Přívratského zase nejvíc baví boty, mikina, batoh a také velká cestovní taška. „To, že má tentokrát skořepinu, je naprosto skvělé. Na to naše cestování je to určitě funkční a zvýší to její životnost,“ uvažoval Přívratský.

Součásti kolekce zdobí česká vlajka, která propojuje hry v Paříži 2024 s těmi v roce 1924, kdy první české olympijské zlato získal gymnasta Bedřich Šupčík ve šplhu na laně a sportovci také hrdě nosili vlajku na hrudi. V nynější kolekci ji doplňuje mezinárodní označení CZE. Autorem motivu je akademický malíř Milan Jaroš.

Nedílnou součástí kolekce pro sportovce je také odletový komplet. Ten je letos laděn do sportovně elegantního rázu, což zajišťují nejen polotrika, ale zejména velmi pohodné sako. Dámská verze je opatřena i současným trendem ohrnovacích rukávů. Komplet doplňují džínové kalhoty a výrazné červené boty.

Oblečení si sportovci vyzvedávají tam, kde byla založena národní olympijská akademie

Výdej olympijské kolekce a vybavení probíhá v Kongresovém centru Praha, které má olympijskou historii. „Návrat olympioniků do KCP je symbolickým návratem ke kořenům. Před 37 lety zde vznikla Československá olympijská akademie a mě nesmírně těší, že si v Kongresovém centru Praha budou sportovci tentokrát přebírat olympijskou kolekci od ALPINE PRO i slavnostní oblečení pro zahájení olympijských her v Paříži. Přeji všem našim reprezentantům, aby se jim na olympijských hrách dařilo,“ řekla Lenka Žlebková, ředitelka Kongresového centra Praha.

líbil se ti článek?