Symbol hrdosti a jednoty! Čeští medailisté na olympiádě v Paříži obdrží unikátní trofej

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Nejen na cenný kov se mohou těšit nejúspěšnější čeští sportovci olympijských her v Paříži 2024. Skláři z Lasvitu vyrobili pro medailisty unikátní ručně foukanou skleněnou trofej, která má symbolizovat národní hrdost a jednotu. Nese název We are one!

Lasvit vyrábí jedinečné trofeje pro nejlepší české olympioniky už od roku 2012. Poprvé je tak obdrželi medailisté z her v Londýně 2012. V minulosti trofeje navrhla řada renomovaný designerů, a dokonce i biatlonistka Gabriela Soukalová, která nechala zhmotnit svou tvorbu jako odměnu pro medailisty z Ria 2016.

Letošní ručně foukanou skleněnou trofej o výšce 24 centimetrů a šířce 8 centimetrů navrhla umělkyně Chuang Jü-lin. „Tato trofej je zářivým symbolem národní hrdosti a jednoty. Je inspirovaná výraznými odstíny české vlajky – červenou, bílou a modrou barvou. Ztělesňuje tak esenci ducha národa. Foukáním skla jsou dovnitř vháněny právě tři barevné bubliny, které se ladně sbíhají v jedinečném křišťálovém těle,“ prozradila designérka společnosti Lasvit.

Že jde o velice cenný kousek potvrdil Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty 1996 a šéf české olympijské výpravy pro Paříž 2024. „Trofej od Lasvitu je tradiční dárek pro medailisty. Originál, který se nedá koupit, jen vyhrát. Moc se mi líbí, že je v národních barvách. Pro sportovce je samozřejmě symbolem úspěchu olympijská medaile a nic lepšího jim nikdo dát nemůže. Ale jelikož jde o jedinečný sklářský výtvor, určitě pro ně bude trofej na poličce příjemnou vzpomínkou na hry v Paříži.“

Trofeje obdrží medailisté během slavnostního ceremoniálu v Českém domě v Paříži ještě v průběhu olympijských her.

ČESKÝ DŮM V PAŘÍŽI! 🔥 Místo, kam musíš! 😝
(0:34)

Světově oceňovaná novoborská firma Lasvit spolupracuje s Českým olympijským výborem například i na uměleckých instalacích do Českých domů či na Ceně Věry Čáslavské, která je udělována za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí.

líbil se ti článek?