Jak se vyhnout problémům na hrách v Paříži? Přečtěte si bezpečnostní tipy nejen pro fanoušky

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Čtyři týdny zbývají do slavnostního zahájení olympijských her v Paříži. I díky němu bude největší sportovní svátek výjimečný, jelikož zahajovací ceremoniál se nikdy nekonal mimo uzavřený sportovní stadion. Fanoušci z celého světa se budou moci setkávat se sportovci v Parku šampionů nebo v parku La Villette plném národních domů, kde se v prostorách Cabaret Sauvage otevře také Český dům. Jaké jsou rady pro české fanoušky, kteří se do Paříže chystají v době olympijských nebo paralympijských her?

Připravte se na cestu předem

Hry XXXIII. olympiády proběhnou od 26. července do 11. srpna 2024. V termínu od 28. srpna do 8. září pak navážou XVII. letní paralympijské hry. „Jedná se o mimořádnou bezpečnostní a logistickou výzvu pro Francii. Návštěvníkům doporučujeme pečlivou přípravu své cesty předem,“ řekl Martin Smolek, vrchní ředitel sekce právní a konzulární Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Pro české návštěvníky olympijských her bude ve Francii připravená posílená konzulární služba. Ministerstvo zahraničních věcí však nachystalo přehledná doporučení, která by si fanoušci měli přečíst předem, aby se případným problémům vyhnuli. Týkají se bezpečnosti i pohybu po Paříži, který bude v době her omezený.

„Ve Francii bude i nadále platit nejvyšší bezpečnostní stupeň a města budou rozdělena do bezpečnostních zón s regulovaným vstupem, zejména motoristů. Diváci budou před vstupem rovněž kontrolováni. V období přípravy a v den zahájení olympijských her, to jest od 18. do 26. července, bude platit přísnější režim pohybu podél řeky Seiny,“ uvedl Pavel Pešek, ředitel konzulárního odboru MZV ČR. Kompletní doporučení, včetně map, informací o dopravě a řady užitečných tipů, najdete ZDE.

Český olympijský výbor se připravuje ve spolupráci s řadou úřadů

Stručný návod nejen pro sportovní příznivce připravil také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Olympijské hry jsou samozřejmě hlavně příležitostí pro sportovce i fanoušky z celého světa, aby se setkali a oslavili sportovní svátek. Při událostech takových rozměrů bychom však neměli zapomínat ani na bezpečnost v kyberprostoru. Proto jsme pro občany i sportovce připravili doporučení, kterými je dobré se řídit – a nejen při cestování na olympijské hry,” uvedl ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr.

Doporučení si můžete přečíst zde - NÚKIB_Cestujte_bezpečně .

Český olympijský výbor je v kontaktu i s dalšími příslušnými úřady. „Bezpečnost je tématem každých olympijských her, protože se jedná o celosvětovou událost. V současné době je ještě citlivější vzhledem k veškerému dění ve světě i nedaleko našich hranic. Proto se snažíme ve spolupráci s ministerstvem i dalšími úřady být co nejlépe připravení,“ řekl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

ČESKÝ DŮM V PAŘÍŽI! 🔥 Místo, kam musíš! 😝
(0:34)

Šéf výpravy Martin Doktor absolvoval bezpečnostní semináře, které přichystali organizátoři. „Informovali nás o přípravách v tomto ohledu velmi podrobně. Jsem přesvědčený, že dělají maximum, aby hry proběhly v pořádku,“ uvedl.

líbil se ti článek?