Přátelství a vztahy na celý život. Lyžařka Havlíčková vzpomíná na Olympiádu dětí a mládeže

ODM 2024
ODM 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Česká reprezentantka v běhu na lyžích Barbora Havlíčková, která se už v 17 letech nominovala na hry v Pchjongčchangu, prošla školou na Olympiádě dětí a mládeže. Do života jí přinesla mnoho přátel i budoucích sportovních kolegů. A letošní ročník jí vyrazil dech. „Musím říct, že to jižní Čechy pojaly opravdu megalomansky,“ řekla olympionička.

Jak na tebe tedy letošní ODM působí?

Hrozně se mi líbí. Mám radost, že je letos u nás na jihu. Viděla jsem zahájení, potkávám ve městě spoustu mladých sportovců, taky jsem se byla na některých sportech podívat a moc se mi líbí atmosféra. Všichni fandí, zatím nám přeje počasí. Mám zkrátka pocit, že jižní Čechy momentálně žijou Olympiádou dětí a mládeže, a tak by to mělo být.

Ty jsi byla na ODM čtyřikrát, dvakrát na zimní, dvakrát na letní. Jak na ně vzpomínáš?

Na letní ODM jsem soutěžila v atletice, závodila jsem tehdy na 800 metrů. Na zimní olympiádě jsem soutěžila v běžeckém lyžování v Novém Městě na Moravě a Pustevnách a musím říct, že na to strašně ráda vzpomínám. Jen mě děsí, že je to tak dávno.

Na co nejraději vzpomínáš?

Je hrozně hezké, že se s těmi lidmi, které jsem tam poznala, dál během kariéry potkávám. Nebo například teď na letní ODM si pamatuju, že tam se mnou byli třeba Tomáš Němec, Nikola Taichová. To jsou lidé, kteří teď jedou do Paříže na olympiádu. Jejich sportovní cestu jsem sledovala. Je zkrátka super, že dětská olympiáda tvoří i veliké olympioniky.

Havlíčková: SPLNĚNÝ SEN NEJMLADŠÍ ČEŠKY
(4:50)

Na jaké sporty se půjdeš podívat?

Fandím všem sportům. Každý z nich klade nějaké nároky a vyžaduje určité hodnoty. Mám samozřejmě blízký vztah k atletice, na kterou jsem se byla podívat. Také jsem zašla na beachvolejbal, protože se hraje kousek od místa, kde bydlím. Ten areál je krásný a jeden z trenérů je náš rodinný známý.

Skutečně?

Ano, navíc obecně ten sport ráda sleduju. Pak se tu například odehrává střelba. To je sport, který vůbec neznám. Tím chci říct, že se moc těším i na sporty, které jsou pro mě neznámé.

Byla ses podívat na zahájení?

Jen z dálky, necítila jsem se totiž moc dobře. Dneska jsem tu tedy poprvé a půjdu si to celé projít. Mám tady i spoustu známých, takže je chci pozdravit. Jsou to třeba lidi, kteří byli na mých olympiádách. Je opravdu hezké, jak si akci všichni užívají a jsou vděční, že se uskutečnila. A je tu prostě taková pozitivní atmosféra. Myslím si, že to má být primární.

Barbora Havlíčková
12. 05. 2000, Vimperk
Běh na lyžích

Co pro tebe znamenaly medaile z ODM?

Vždycky jsem byla dost nervózní. Vůbec si nepamatuju, jak jsem dopadla na letních hrách, ale byla to pro mě velká motivace. Pamatuju si, že už tehdy jsem závodila s Barčou Antošovou, se kterou jsem teď v týmu, a je fakt hezké, že jsem z generace holek a kluků, kde byli třeba Tomáš Lukeš, Tomáš Dufek. A dá se říct, že s nimi soutěžím doteď, nebo jsou moji super kolegové a moc pro mě znamenají. Byli vrchol mých kategorií. Při zahájení jsem zavzpomínala, jak jsem byla nervózní a teď na mnohem větších závodech už tak nejsem.

Byla i za tebe ODM takto velkolepá?

Už tehdy to byla obrovská akce. Bavíme se ale o době, kdy sociální sítě nebyly tak rozjeté a doba nebyla moc mediální a internetová. Když tady například dneska vidím zázemí tvůrců a novinářů, tak jsem dost v šoku a říkám si, jak je to skvělé, protože takhle si představuju i velkou olympiádu v zákulisí.

Takže letošní ročník vede?

ODM byla vlastně vždycky velkou akcí. Když jsem viděla zahájení a přípravy, tak musím říct, že ji jižní Čechy pojaly opravdu megalomansky. Hrozně tomu fandím a doufám, že se i kraj ukáže v nejlepším světle. Jsem totiž hrdá Jihočeška. Myslím si, že si zatím vede skvěle, a právě o to jde: ukázat region, jeho hodnoty. Každý kraj má specifika a na ně si vzpomínám ze svých ODM. To je na tom hezké. Člověk cestuje po republice a podívá se i na místa, která nezná.

Autor: Matouš Klíma

Poznejte cyklistku Terezu Neumanovou!

Až skončím s cyklistikou, chci skončit na vrcholu | TEREZA NEUMANOVÁ
líbil se ti článek?