Zlato a tři stříbra! Paraplavkyně Kuiper podporovaná olympijskou nadací září na ODM

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Baví ji mnoho sportů, ale nejvíce plavání, ve kterém patří mezi nejlepší české závodnice. Nela Zdenka Kuiper na Olympiádě dětí a mládeže v jižních Čechách vybojovala v paraplavání zlatou a tři stříbrné medaile. Navíc jí plavání pomáhá v léčbě.

Do čtyř let byla zdravé dítě. Pak ale Nelu postihla mozkové mrtvice v důsledku náhlého nástupu onemocnění mozkových cév a ochrnula na pravou stranu těla. Následně strávila v motolské nemocnici šest týdnů, a téměř tři měsíce v dětské léčebně Vesna v Jánských Lázních.

Právě tam se naučila znovu mluvit a chodit. V rámci rehabilitace devět měsíců po cévní mozkové příhodě začala plavat. Rychle se projevil její talent v bazénu a od pěti let závodně plavala za klub Para Plavání Praha. Od té doby sbírá medaile jako na běžícím pásu.

Neúspěch z Tokia nás motivoval, Paříž je naše druhá šance | ONDŘEJ PERUŠIČ & DAVID SCHWEINER

Důkazem je i letošní Olympiáda dětí a mládeže v Jihočeském kraji. V plaveckém bazénu v Českých Budějovicích si patnáctiletá reprezentantka Prahy doplavala pro zlatou medaili a tři stříbrné. Jejím cílem je dostat se za čtyři roky na tu největší akci planety. „Ráda bych jela na paralympiádu v Los Angeles. Je to můj sen,“ prozradila Nela, která trénuje v bazénu čtyřikrát týdně.

Kromě toho zkouší Nela i další sporty jako je cyklistika, běh, sjezdové a běžecké lyžování nebo orientační sport Trail-O. Její velkou zálibou je i tanec. Dokonce vystupuje s vlastní taneční choreografií na menších společenských akcích. A to přesto, že se stále potýká s ochrnutím pravé části těla a musí neustále rehabilitovat a navštěvovat lékaře.

Na léčbu dcery vynakládá rodina mnoho finančních prostředků, neboť ne všechny terapie jsou hrazeny pojišťovnou. Další peníze stojí sportování. I proto požádala rodina mladé závodnice o pomoc Českou olympijskou nadaci. „Nelu podporuje Česla olympijská nadace už od roku 2019. Moc nás těší, že se jí daří. Medaile z Olympiády dětí a mládeže jsou toho důkazem,“ uvedla Veronika Opršalová, ředitelka České olympijské nadace.

líbil se ti článek?