Ze školních závodů k úspěchům na ODM. Výškař Gult byl v dramatickém finále stříbrný

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Finále starších žáků ve výškařském sektoru nabídlo velké drama, ve kterém si nejlepší závodníci vylepšovali svá osobní maxima. Denis Gult z Pardubického kraje prohrál s jediným soupeřem, do své sbírky z Olympiády dětí a mládeže tak k předloňskému bronzu z mladší kategorie přidal ještě cennější medaili. „Tohle je můj největší úspěch,“ radoval se.

V rozhodujících chvílích závodu se o postavení na stupních vítězů dlouho přetahovali čtyři atleti. Čtvrté místo nakonec zbylo na Jakuba Matouška z Prahy, jenž přeskočil laťku ve výšce 186 centimetrů.

„Před závodem jsem si myslel, že se bude rozhodovat na menší výšce, zhruba kolem 183 centimetrů,“ přiznal Denis Gult. Nakonec k medaili musel překonat osobní rekord o tři centimetry. V konečných výsledcích tak jako jeho nejlepší zápis svítí číslo 189, stejně tak v případě Václava Olivíka ze Zlínského kraje. Díky překonaným 192 centimetrům zvítězil favorizovaný Lukáš Drobilič z Jihomoravského kraje.

Gult ovšem nebyl daleko od ještě lepšího výsledku. Nezdar na další výšce ovšem možná částečně zavinil i vítr, který mu při rozběhu dvakrát shodil laťku. „Určitě to závodníka hodně znervózní, navíc když se připravuje na skok na takové výšce. Je pak těžší se koncentrovat,“ popsal člen Jiskry Litomyšl.

Smutný ale určitě nebyl. „Jsme na Olympiádě dětí a mládeže, která se koná jednou za dva roky, takže si této stříbrné medaile cením nejvíc,“ uvedl mladík, který se k atletice dostal díky školním závodům. „Tam si mě vyhlédli, zaujal jsem je svými výkony. Výška mě od začátku bavila i proto, že jsem skákal vysoko.“

Na sportu ho baví i emoce, kterými během svých závodů nešetří jeho velký vzor Gianmarco Tamberi. „Taky jsem si oblíbil Mutaze Essu Baršima, a to v době, kdy neustále útočil na světové rekordy. To mi bylo vždycky sympatické,“ zmínil dále Katařana, jenž společně s prvním zmíněným Italem zaujal svět, když se na olympijských hrách v Tokiu po vzájemné domluvě spolu podělili o zlato.

Východočeský atlet napsal na probíhající multisportovní akci stříbrný příběh. A hodlá se co nejrychleji zlepšovat: „Chtěl bych se kvalifikovat na mistrovství Evropy dorostenců a samozřejmě překonat dva metry.“

Autor: Michal Jelínek

Poznejte šermíře Alexandera Choupenitche!

Jsem na to sám, další Češi, se kterými bych mohl doma trénovat, tu nejsou | ALEXANDER CHOUPENITCH
líbil se ti článek?