A zase Rousek. Mladík z vodácké rodiny slaví na ODM další úspěchy

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Bronz si vyjel ve své slabší disciplíně, single kánoi, stříbro přidal odpoledne z kajaku. Teď může medaile oslavit s rodiči, kteří jsou zároveň jeho trenéry. Vodní slalomář David Rousek z Moravskoslezského kraje si úterní den užil na výbornou: „Zatím se mi tady daří, za obě medaile jsem rád.“

Dvě získal už předloni na ODM v Olomouckém kraji. Tehdy vybojoval v single kánoi stříbro, na kajaku dokonce zvítězil. A na předchozí úspěchy i teď v Jihočeském kraji navázal, byť si vždy o medaili pohoršil. Ale i bronz se přece počítá. „David zajel moc pěknou jízdu,“ chválila ho už dopoledne Kateřina Rousková, maminka a trenérka současně. „Medaili si rozhodně zasloužil.“

„Odpoledne jedu ještě kajak, na něm si věřím určitě víc než teď na kánoi, tak to třeba zase vyjde,“ říkal David. Vyšlo – vybojoval stříbro.
A zase určitě slyšel chválu.

Jeho máma-trenérka ale občas umí být i přísná. Jemu to ale problém nedělá: „Následuju oba rodiče a bráchu. Hrozně moc mě toho už naučili. Mamka s taťkou byli v repre, brácha pak na mistrovství světa.“

Starší bratr Tomáš je sportovní obojživelník. Ve vodních sportech se podíval do reprezentace, v roce 2014 byl na Letních olympijských hrách mládeže v čínském Nankingu vlajkonošem. Momentálně je hráčem hokejového klubu Slezan Opava. Na slalomářských závodech se ale stále objevuje ve startovacích listinách.

„Taky je mi brácha sportovním vzorem,“ prozradil David.

A nejde jen o bratra. Davidův tatínek Martin s reprezentací zase absolvoval Evropský pohár. Nejúspěšnější roky má už za sebou, stále se ale závodů účastní. V Opavě, kde trénuje a spravuje vodní kanál, je Rousek starší velkým jménem. Jeho manželka má pak za sebou řadu úspěchů na závodech v rámci České republiky.

Poznejte kanoistu Martina Fuksu!

Dřív jsem vyhulil start a pak jsem se to snažil pálit, co to šlo | MARTIN FUKSA

A v tabulkách se už objevuje další nositel příjmení Rousek. Z jeho dobrých výkonů jsou rodiče nadšení: „David nám dělá velkou radost. Každá medaile je skvělá.”

Kromě Rouska si pro medaili mezi mladšími žačkami dojela i Ester Michajlovičová. Ve slalomu kajakářek byla nejlepší! Mezi staršími žačkami dopadla nejlépe Adéla Lebedová, která je v tabulkách svých kategorií na nejvyšších místech. Na kanále obhajovala tři medaile, dvě stříbrné a jednu bronzovou. Na pódiové umístění ale těsně nedosáhla, v kategorii C1 brala šesté místo, v K1 se umístila na čtvrté příčce. „Bohužel přišla chyba už na první brance a nedokázala jsem se koncentrovat,“ povzdechla si. Šanci bude mít ale ještě ve čtvrtek, to ji čeká sprint na kajaku.

Autorka: Eliška Halamíčková

líbil se ti článek?