Pod křídly úspěšného českého jachtaře Davida Křížka vál vítr do plachet i jeho svěřencům

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vede je k soběstačnosti a radosti ze sportu. Trenérův syn David a jeho parťák Matěj Martan závodili za Plzeňský kraj na Olympiádě dětí a mládeže v lodní třídě RS Feva a o zlato je nepřipravil věkový rozdíl ani nepovedený vstup do soutěže. Na rybníku Bezdrev jim fandila celá rodina.

Na vodu vypluli v roli favoritů. První soutěžní den se jim ale nepovedl podle plánu. Přesto, že úvodní rozjížďku s přehledem vyhráli, při třetí přišla krize, jejíž vinou si připsali až 9. místo. „Pokazili jsme to hned startem, po kterém jsme se otočili na špatnou stranu, kde nebyl vítr. Potom už nám soupeři jen odjížděli,“ popisuje Matěj Martan vývoj nejméně povedené části. I s těmito výkony se v průběžném pořadí krajů po prvním dni udrželi na těsném prvním místě, přesto se posádka dalšího vývoje obávala.

Kluci nebyli jediní, kdo stresem nemohl spát. Nad zítřkem trnula i Davidova maminka, česká Miss z roku 2003, Lucie Křížková: „Včera jsem z toho měla žaludeční neurózu.“ Její manžel, několikanásobný mistr republiky, už se smiřoval s jakoukoliv medailí. Předpokládal, že soupeři půjdou do těsných soubojů, ve kterých jim kluci nebudou stačit.

Celá rodina se ale strachovala zbytečně. Dvě nejhorší umístění se jim podle pravidel škrtla a další den navíc přinesl ten pravý jachtařský vítr, který hochům napomohl vyjet tři prvenství. A o zlatě bylo jasno. „Pořád to nechápu. Myslím, že jsme vyhráli díky tátovi,“ přiznává dvanáctiletý David, který byl se slavným jachtařem na lodi od dětství.

Vztah trenér – syn jim oběma vyhovuje. „Táta jezdí všude se mnou, takže se mi alespoň nestýská,“ pochvaluje si David. „Na vodě přecvakneme do jiného módu. Jsme parťáci. Mám velké štěstí, že Dave je v pohodě a nepotřebuje vůdčí roli otce,“ vrací Křížek synovi chválu.

#ODM2024 | Jachting | 26.6.2024

Jakožto trenér se soustředí hlavně na to, aby si všichni tři čas na plachetnici užili. Svůj podíl na výkonu svěřenců se snaží utnout na tréninku, do závodu je učí soběstačnosti. „I beze mě a mých rad dokážou zajíždět dobré výsledky, to je pro mě nejdůležitější,“ podotýká Křížek.

„Už spolu jezdíme dlouho, takže často stačí pohyb a víme, co se děje,“ říká Křížek junior. Zkušený trenér ale vidí, že nynější způsob souhry budou muset David s Matějem směrem k dospělému jachtingu vylepšit. „Je důležité, že vnímají jeden druhého, ale do budoucna musí být komunikace vícesměrná. Naučit se rozdělení rolí, hlásit poryvy, směry větru nebo velké vlny. Musím kluky naučit, aby hromosvod pro případné neúspěchy byl trenér a ne spolujezdec.“

K utužování příznivých vztahů mladým jachtařům pomáhá poslouchat zkušenosti a zážitky z Křížkovy úspěšné kariéry. Do společného času na tréninku se snaží implementovat i nové technologie. „Spojíme několik kamer, čísla, rychlosti lodí a GPSky. To dáme do softwaru a jízdy analyzujeme tak, jak se to dělá ve velkém profesionálním jachtingu. Kluci to mají jako hru, která je baví. A mě to baví taky.“

Autorka: Ludmila Kozlová

Poznejte beachvolejbalisty Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera!

Neúspěch z Tokia nás motivoval, Paříž je naše druhá šance | ONDŘEJ PERUŠIČ & DAVID SCHWEINER
líbil se ti článek?