Do medailové sbírky přispěl i překvapený oštěpař. Mladí sportovci z Vysočiny si vezou domů 18 medailí!

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V náročném týdnu plném radosti, slz štěstí i zklamání reprezentanti Vysočiny vybojovali na Olympiádě dětí a mládeže celkem 18 medailí. Nejvíce se jim dařilo v plaveckém bazéně, kde získali devět medailových umístění. Největším překvapením byl oštěpař Sebastián Andrejev. Vítězství si zajistil už prvním hodem, který letěl na hranici 54 metrů a 18 centimetrů.

Úvodní den Olympiády dětí a mládeže byl úspěšný hlavně pro plavce. Sára Jarošová byla první, kdo mohl vystoupat na stupně vítězů za Kraj Vysočina. Ve finále polohového závodu nepatřila k největším favoritkám, přesto si doplavala pro bronz. Vynikající výkon podal také David Mazzarese, který vybojoval první zlato. Medailové úspěchy pondělního dne završila dívčí štafeta, která se radovala ze třetího místa.

V následujících dnech se sportovcům z Vysočiny dařilo i mimo bazén. Třetí místo vybojoval mezi staršími žáky nad 50 kilogramů karatista Oliver Krmíček v disciplíně kumite. Třetí místo získala i dvojice stolních tenistů Filip Hejkal a Jan Machovec. Ti se v semifinálovém zápase utkali proti moravskoslezské dvojici. Rodáci z Vysočiny zahájili zápas velmi nadějně, a to výhrou prvního setu. Všechny následující sady nakonec dopadly ve prospěch páru z Moravskoslezského kraje, a tak se kluci do olympijského finále nepodívali.

Poslední den olympiády dětí a mládeže se nesl ve znamení finálových klání. Velkým překvapením byly volejbalistky. Finálový zápas proti Ústeckému kraji nakonec dívky z Vysočina ovládly 2:1 a mohly se tak radovat ze zisku té nejcennější medaile. „Cítíme se špinavě a unaveně. Ještě nám to tak úplně nedochází. Třeba nám to dojde na medailovém ceremoniálu. My jsme ale hlavně chtěli vylepšit umístění z minulé Olympiády dětí a mládeže, kde jsme byli šestí. To se nám povedlo, tak jsem šťastní.“ komentuje po zlatém zápase trenér Jan Bažó.

Také chlapecké volejbalové mužstvo se utkalo v posledním zápase proti stejnému soupeři, tentokrát však šlo o souboj o bronz. Ten bohužel na krku volejbalistů z Vysočiny neskončil a odvezli si nepopulární čtvrté místo.

Poznejte plavce Ondřeje Gemova!

Bez plavání jsem vydržel nejdéle šest měsíců, od narození do šesti měsíců | ONDŘEJ GEMOV

I atletická výprava přispěla do celkového hodnocení krajů. Pět sportovních nadějí získalo cenný kov na Sokolském ostrově. Nejpřekvapivější výsledek zaznamenal oštěpař Sebastián Andrejev. V českých atletických tabulkách figuroval před finálovým závodem až na šestnáctém místě, soustředí se totiž převážně na víceboj. Hned prvním hodem si ale posunul své osobní maximum, které má nyní hodnotu 54 metrů a 18 centimetrů. Tento výkon ho katapultoval do čela soutěže. K tomuto výkonu se navíc nikdo ani nepřiblížil, a tak se Sebastián mohl radovat ze zlata. „Vůbec jsem to nečekal. Je to moje první medaile z velké akce. Ten úvodní hod se mi fakt povedl, tak jsem za to opravdu hodně rád,“ říká zlatý medailista. 

Autorka: Veronika Čižinská

líbil se ti článek?