Po jedenácti letech konečně vítězství. Štěstí se obrací, věří karlovarští basketbalisté

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Karlovarský basketbalový tým slaví, přerušil dlouhou sérii neúspěchů. Naposledy totiž vyhrál zápas na Olympiádě dětí a mládeže v roce 2013. Teď v Českých Budějovicích je sice nejprve Středočeský kraj ještě také porazil, nad zlínským výběrem už ale zvítězili. „Pět olympiád za sebou jsme nevyhráli jediné utkání. Až teď. Posouváme se v tabulce nahoru, každé vítězství je pro nás skvělé,“ hodnotil trenér Lukáš Šnobl. „Štěstí se obrací, věří,“ věří hráči.

Přitom první čtvrtina ještě skončila těsnou převahou Zlínského kraje. „Byli jsme dost nervózní, zápas byl hodně dramatický. Já jsem si upřímně chvíli myslel, že prohrajeme,“ přiznal se karlovarský pivot Jiří Kučera. Ve druhé osmiminutovce se týmy ve vedení často střídaly, nikdy si neutekly o víc než čtyři body a poločas završily vyrovnaným stavem 26:26.

Ani v druhé půlce nebylo hned jasno. Karlovarští hráči si sice dokázali vytvořit náskok až sedmi bodů, soupeř je ale neustále doháněl a v posledních osmi minutách se nebezpečně přiblížil. O výsledku tak rozhodla až poslední minuta, ve které se zrodilo konečné skóre 60:53 a karlovarské vítězství.

„Ke konci jsme se odhodlali, tady Štěpán hodil trojku, to nás ještě víc motivovalo a nakonec jsme vyhráli,“ popisoval Jiří. Kamaráda chválil i Matěj Krátký: „Vůbec jsem nepochyboval, že bychom nevyhráli, Štěpánovi to tam hodně padalo.“ Štěpán Nagy líčil svůj výkon skromněji: „Hráli jsme výborně až na nějaké ztráty, trojky tam padaly, všichni hráli dobře.“

Zatímco reprezentanti byli z výsledku nadšení, trenér se spíš díval k dalšímu zápasu, který může být ještě těžší. „Mám trochu jiný názor než kluci, je super, že jsme vyhráli, ale byla tam spousta začátečnických chyb, kterých se měli vyvarovat. Mohli jsme vyhrát jednodušeji, míváme hluchá místa,“ všiml si trenér Šnobl.

Tým sestavil rychle, většina sportovců pochází z jeho klubu BK Sokolov. V kraji totiž chybí konkurence. „Není u nás z čeho vybírat na rozdíl od jiných krajů, které reprezentaci skládají ze tří nebo čtyř extraligových týmů. Mám mladší kluky než trenéři, kteří mají na výběr, potom je těžké proti nim hrát. Ale když vím, že vyhrát můžeme, víc na ně tlačím,“ přiznal Šnobl.

A působil správně, což ocenili i jeho svěřenci. Jak Matěj řekl za všechny: „Nejlepší byl dneska jednoznačně pan trenér, že nás hodně namotivoval.“

Autorka: Hana Holíková

Poznejte kajakáře Josefa Dostála!

Kdybych si v 19 letech vezl z Londýna místo bronzu zlato, už bych si sport neužíval | JOSEF DOSTÁL
líbil se ti článek?