Pardubičtí orientační běžci na Olympiádě dětí a mládeže nezklamali. Mají na koho navazovat

ODM 2024
ODM 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

K medailovým jistotám Pardubického kraje na Olympiádě dětí a mládeže znovu patří orientační běžci. V jižních Čechách napodobují úspěchy z roku 2022, protože v individuálních závodech se prosadili na stupně vítězů hned čtyřikrát. „Jsme velmi spokojení,“ potvrdil předseda největšího klubu v regionu Petr Klimpl.

Radost z medailí si v Českých Budějovicích a Lišově užili chlapci i dívky v kategorii staršího žactva. Monika Munzarová v pondělním sprintu přidala do své sbírky celkově třetí zlato na Olympiádě dětí a mládeže. V úterý jí však krátká trať přinesla opačné emoce: „Orientační běh je nevyzpytatelný sport. Včerejší suverénní vítězka sprintu dnes doběhla se slzami v očích až ve třetí desítce,“ prohlásil šéf OK Lokomotiva Pardubice Klimpl.

V lišovském lese a na přilehlé louce ovšem na pozici v nejlepší trojici dosáhla její kamarádka, s níž se jí dařilo už před dvěma lety v Olomouckém kraji ještě mezi mladšími žákyněmi. Hana Fenclová byla za individuální stříbro, které dvakrát získala také předtím na Hané, ráda: „Přestože to samozřejmě mohlo být i lepší, určitě jsem spokojená. V závěru mi sice docházely síly, ale důležitý byl především začátek, který se mi opravdu vydařil.“

Kde sledovat ODM 2024?

Zároveň však litovala pondělního nezdaru ve své silnější disciplíně. „Rozhodně mi víc sedí sprinty. Jenže včera se mi nepovedla první kontrola, zaváhání v úvodu vždycky pokazí celý závod,“ uvedla.

Na sprinterské i krátké trati skončil rovněž druhý Ondřej Lučan. „Včerejší trasa mi připadala jednoduchá a myslím, že jsem mohl porazit i vítěze. Ale za umístění jsem vděčný. Teď jsem také měl na to, aby vyhrál. Stříbro je nicméně vždycky úspěch,“ poznamenal syn bývalých českých reprezentantů Marty a Vladimíra Lučanových.

Pardubická Lokomotiva dlouhodobě vychovává mládež, jež se později pokračuje v orientačním běhu i mezi dospělými. „Nadšení trenéři a funkcionáři, kteří se orientačním během zabývají z lásky k pohybu. To je náš klíč k úspěchům v tomto rodinném sportu, který je zároveň životním stylem,“ popisoval šéf Petr Klimpl.

Vedle výše zmíněných uvedl další významná jména: „Asi nejúspěšnější odchovankyní klubu byla Iva Knapová, dříve Kalibánová, která má dvě medaile z mistrovství světa ještě z osmdesátých let. Potom trénovala mimo jiné svoji dceru Janu, také bývalou úspěšnou reprezentantku.“
Muž, jenž působí i jako místopředseda Českého svazu orientačních sportů, neopomněl ani současné výrazné zástupce svého klubu: „Na letošním světovém šampionátu ve Skotsku se z osmi nominovaných reprezentantů představí dva pardubičtí závodníci Martin Roudný a Jana Peterová. Těm je 24 let, takže jsou i budoucností českého orientačního běhu.“

Nadějemi do budoucna, které se nachází ještě v mnohem ranější fázi svých sportovních kariér, jsou i účastníci ODM 2024. „Naše krajská nominace je tady jako jediná tvořená ze sta procent zástupci jednoho klubu, a to právě pardubické Lokomotivy.“ Navzdory tomu není v Pardubickém kraji o konkurenci nouze. Kvalitními závodníky se mohou chlubit i v Chocni, Ústí nad Orlicí, České Třebové, Žamberku nebo Kunvaldu.

„V orientačním běhu nemáme regionální dělení přesně podle krajů. Naše východočeská oblast je početně i výkonnostně suverénně nejlepší,“ vysvětlil Klimpl a vzápětí dodal: „Ale pochopitelně tu existuje konkurence mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.“

Právě Královéhradecký kraj patří na jedenácté ODM k hlavním konkurentům pardubického výběru, s nímž bude na jihu Čech soupeřit ještě ve čtvrtečních štafetách. „Byl bych rád, kdybychom získali zlatou medaili,“ řekl Ondřej Lučan. „Těším se hodně. Doufám, že všechny porazíme a obhájíme předloňské vítězství,“ dodala Hana Fenclová.

Nejen oni by mohli za několik let útočit na nejvyšší příčky i ve světových soutěžích. Stejně jako jejich předchůdci z regionu orientačním běžcům zaslíbeného.

Autor: Michal Jelínek

Poznejte cyklistku Terezu Neumannovou!

Až skončím s cyklistikou, chci skončit na vrcholu | TEREZA NEUMANOVÁ
líbil se ti článek?