Dorostenky z Pardubického kraje individuální soutěže karatistek medailí nezahájily. Další šance zazářit ještě mají

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dorostenecké karatistky patřily k prvním sportovcům z Pardubického kraje, kteří vstoupili do bojů na Olympiádě dětí a mládeže. Ale Mariia Kobernyk ani Nela Kubelková na medaili v disciplíně kata nedosáhly. „I tak jsem celkem spokojená,“ hlásila první jmenovaná. „To já moc ne,“ povzdychla si její kamarádka.

Kobernyk měla na úvod volný los, i tak ale předvedla svůj souboj s imaginární soupeřkou a automaticky postoupila do dalšího kola. Následně vyřadila dvě konkurentky, prohrála až s pozdější šampionkou Editou Pohlovou z Jihomoravského kraje.

„Všechna čtyři kola se mi podle mě povedla,“ hodnotila Mariia Kobernyk, která skončila celkově pátá. „Úplně jsem nepočítala s tím, že bych získala medaili. Ale říkala jsem si, že by to mohlo dopadnout dobře. Bohužel to těsně nevyšlo.“

Mladší z dvojice Východočešek Nela Kubelková vypadla už o kolo dříve a z deváté pozice byla zklamaná. „Nevím, co na to říct. Se svým výkonem nejsem moc spokojená,“ reagovala Nela Kubelková, jež ještě letos sbírala medaile na závodech starších žákyň.

Obě vedle týmových soutěží čekají v Českých Budějovicích rovněž střetnutí v kumite, v němž závodnice bojují přímo proti sobě a Kobernyk na minulé ODM slavila bronz. „Přitom kata je disciplína, ve které si věřím víc. Ale uvidíme, minule se mi na olympiádě v kumite dařilo,“ poznamenala.

„U mě je to naopak. Radši mám kumite, víc mě baví a celkově mi připadá zajímavější,“ dodala Kubelková. Bojovému sportu se věnuje v Karate teamu KCK Letohrad, pro tohle odvětví se rozhodla sama. „Nikdo mě k němu nepřivedl,“ vzpomínala. „Mě na karate baví snad úplně všechno, proto se mu chci věnovat ještě hodně dlouho.“

Poznejte olympioničku Marii Horáčkovou!

Máma nevěřila, že budu profík, kdyby tu teď byla, brečela by štěstím | MARIE HORÁČKOVÁ

Naopak Mariia Kobernyk z Karate Lions Pardubice měla vzor ve starším sourozenci a k rozhodnutí pomohla i maminka: „Bylo hezké, že jsme ze začátku chodili na karate s bráchou společně. Teď se mu věnuju už jenom já.“ I ona má stejně jako její kamarádka ke karate vřelý vztah. „Věnuju se mu úplně od malička. Nevím, jak přesně vysvětlit, co mě na něm baví, snad hlavně atmosféra.“

A jistě by ji, stejně jako Nelu, bavily i individuální medaile. V kumite budou mít další příležitost už v úterý. V disciplíně kata team dorostu pomohly Pardubickému kraji k zisku bronzu.
 
Autor: Michal Jelínek

líbil se ti článek?