Obojživelník Rous: Na běžkách nabírám kondici na kolo

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V létě kolo, v zimě běžky. Na poslední zimní Olympiádě dětí a mládeže Martin Rous závodil v bílé stopě, nyní se představil na asfaltu českobudějovického výstaviště, kde kroužil po vytyčené trase v rámci silničního kritéria. Mladý obojživelník z Pardubického kraje stále více směřuje ke kariéře cyklisty, právě v této disciplíně se stal loni mistrem republiky.

Do závodu na osmisetmetrovém okruhu se dvěma ostrými zatáčkami nevstupoval Martin Rous s přehnanými ambicemi, věděl, že na rovince nepatří k favoritům a ještě ho nečekalo nic jednoduchého. Okruh na výstavišti museli kadeti obkroužit celkem čtyřicetkrát. V silničním kritériu navíc záleží i na pořadí po jednotlivých kolech, cyklisté tak jedou celý závod ve vysokém tempu.

Martin Rous ani jednou během průjezdu nebodoval, přestože se po celou dobu pohyboval v první polovině pelotonu. Ve třicetičlenné výsledkové listině pak obsadil konečné sedmnácté místo. „Tahle rovina s těmi spurty byla pro mě hodně náročná. Takový druh závodu nemám v nohách. Jsem typ do kopců, na dlouhodobější výkon,“ přiznává mistr republiky v časovce starších žáků.

„Jednou jsem se pokusil o únik. Ve dvou spurtech jsem měl trochu smůlu, protože jsem byl kousek od toho, abych získal bod,“ pokračoval v hodnocení závodník s dvacítkou na dresu. Právě uprchlíkům jejich taktika vyšla, vítězem se stal Jan Vajsejtl z Prahy. 

Účinkování Martina Rouse na Olympiádě dětí a mládeže rozhodně nekončí. Už ve středu se v Táboře představí na horském kole. „Teď se této disciplíně už moc nevěnuju. Minulý rok jsem závodil v českém poháru, ale letos ne,“ poznamenal.

Ben Cristovao roztančil náplavku

Jeho předností je především časovka, která ale v letošním programu chybí. „Řekl bych, že to je jedna z mých silnějších disciplín. Na republikovém šampionátu v roce 2023 jsem si dojel pro zlato mezi staršími žáky, ale uvidíme v budoucnu, v čem se mi bude dařit nejvíce,“ zamyslel se nadaný mladík.

V olympijském výběru Pardubického kraje se objevil už na loňské zimní mládežnické olympiádě. Medaili sice nevybojoval, ale na běžky však nedá dopustit. „Během zimy jsou právě běžky pro cyklisty dobré, protože pomáhají nabrat kondici právě na kolo. Takže se je do zimní přípravy snažíme vždycky zařazovat.“

„V minulých letech jsem oba sporty kombinoval častěji, teď už u mě přece jen převažuje cyklistika,“ uvedl Rous, který bere lyžování stále více jako příjemné odreagování. I to mu může pomoci ke splnění velkých plánů. „Ambice do budoucna mám jen ty nejvyšší. Stejně jako každý cyklista mám sen jednou vyhrát Tour de France, nebo jiný slavný závod. Chtěl bych také jezdit ve World Tour,“ uzavírá povídání student gymnázia Žamberk Martin Rous.

Autor: Michal Jelínek

Poznejte cyklistku Terezu Neumanovou!

Až skončím s cyklistikou, chci skončit na vrcholu | TEREZA NEUMANOVÁ
líbil se ti článek?