I mladí sportovci musí myslet na psychiku, radí olympionička Fišerová a vyhlíží kayak cross v Paříži

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Má stříbro z mistrovství světa 2017, o rok později přidala i bronz. Kromě toho Tereza Fišerová startovala na olympijských hrách 2021 v Tokiu a chystá se i letos do Paříže. Jen vodní slalom vymění za kayak cross. Spolu se střelcem Františkem Smetanou jsou jedinými aktivními olympioniky, kteří se v neděli zhostili role vlajkonoše na zahájení Olympiády dětí a mládeže. Šestadvacetiletá reprezentantka vedla výběr Ústeckého kraje.

Co od druhé účasti na olympiádě očekáváš?
V disciplíně, kterou pojedu, není možné moc plánovat medailové ambice. Rozhoduje hodně štěstí a jak vyjdou rozjížďky, takže na sebe nekladu vysoké cíle. Paříž ale bude úplně jiná než Tokio, protože přijdou diváci.

Právě protože budeš startovat na hrách podruhé, pomůžou ti předchozí zkušenosti?
Stoprocentně. Tokio bylo hodně psychicky náročný. Když člověk stál na startu a kvůli covidu tam nebyli diváci, uvědomil si, jaká je to atmosféra. I když jsem si říkala, že to bude v pohodě, tak stejně úplně nebylo. Ale právě tenhle start mi v Paříži určitě pomůže.

Adam Mišík to na zahájení #ODM2024 pořádně rozpálil! 🔥

Do Francie ti posunulo rozhodnutí Britů, kteří nevyužili svoji kvótu. Nekazí ti to trochu radost?
Určitě ne. Ve vodním slalomu je hrozně těžký se na hry dostat, protože ze tří závodníků tam jede jenom jeden. Mohli by o tom vyprávět kajakáři, kdy jedničku v rankingu má podle mě dlouhou dobu Vítek Přindiš, Jířa Prskavec měl až dvojku, ale Vítek se nikdy na olympiádu nepodíval. Proto je v našem sportu těžší se na olympiádu probojovat než tam předvést dobrý výkon. Pro mě je čest tam podruhé závodit, jsem vděčná, že mám tu možnost.

Ještě než odcestuješ do Paříže, zažíváš atmosféru ODM v Českých Budějovicích na dětských hrách. Ty sama ses jich zúčastnila v roce 2011 v Olomouci. Jak na ně vzpomínáš?
Určitě tehdy ještě nebyly takhle veliký, jako jsou dnes, takže si atmosféru užívám. Pro mladý sportovce je super se sem dostat a získávat zkušenosti. Určitě je to pro ně velká motivace.

Poznejte olympionika Josefa Dostála!

Kdybych si v 19 letech vezl z Londýna místo bronzu zlato, už bych si sport neužíval | JOSEF DOSTÁL

V čem Olympiáda dětí a mládeže pomohla tobě?
Hlavně mi posílila psychiku: Když člověk stojí na startu a už má v hlavě zkušenosti, který nasbíral.

Právě o psychice a svých potížích jsi psala na začátku roku na sociálních sítích. Mohla bys mladým sportovcům poradit, jak se z podobných problémů dostat?
Jak poradit asi ještě nevím, pořád nejsem na sto procent vyléčená, ještě to chce více času. Mladí sportovci by měli už od začátku klást důraz na psychický trénink mentálního kouče nebo mít aspoň povědomí, že je podobný problémy můžou potkat. Já jsem byla vůči tomu dlouhou dobu pasivní, nikdo to v mých mladistvých letech neřešil. Proto jsem to napsala, a i kdyby to pomohlo jednomu člověku, bude to cenný.

Dnes zastáváš roli vlajkonošky Ústeckého kraje, v jehož výběru jsou i sportovci a sportovkyně, kteří se věnují disciplínám jako právě kayak cross nebo slalom, co bys jim vzkázala?
Chtěla bych jim popřát hodně štěstí a pevný nervy, když budou stát na startu. Navíc tam možná budu, tak jim možná něco poradím i osobně.

Autor: Matěj Kulhánek

Tereza Fišerová
23. 02. 1998, Roudnice nad Labem
Vodní slalom
líbil se ti článek?