Sport je největší investice, znělo razantně na Konferenci na podporu sportování mládeže

ODM 2024
ODM 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jeden problém, jedenáct pohledů, tři hlavní kroky. Už tradičně se před zahájením Olympiády dětí a mládeže uskutečnila Konference na podporu sportování mládeže. Šestý ročník, který proběhl tentokrát 23. června v Českých Budějovicích, uspořádal Český olympijský výbor, krajské hejtmanství a společnost ČEPS. Ve třech blocích diskutovali trenéři, sportovci, politici, zástupci municipalit i další řečníci o klíčové otázce: Jaké tři kroky by pomohly sportování dětí a mládeže?

Úvodní slovo přednesl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. „Musíme mladou generaci motivovat. Sport hraje klíčovou roli v tom, jak se ke svému životu postaví. Nemůžete být dobrým doktorem, stavařem ani nikým dalším, když vám chybí touha. A stejně je to i u sportu,” vysvětloval a pokračoval: „Klíčová je touha být nejlepší a posouvat se. Musíme funkčně nastavit mechanismy, aby to směrem ke sportování mládeže fungovalo a jen se o tom nemluvilo.”

Následně ho doplnil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Tato konference věnující se specificky sportování dětí a mládeže, je v České republice jediná. Ve společnosti si každý uvědomuje, že současná mladší generace je na tom jinak, než ty dřívější. Dnešní chlapci mají stejnou kondičku jako děvčata před třiceti lety,” popisoval. „Otevřme dětem sportoviště. Dejme jim prostor a šanci sportovat. Pohyb je pro ně přirozený,” vyzval.

Nezapomínat na místa, kam se sport nedostane

Konferencí provedl moderátor Českého rozhlasu Jan Pokorný. V prvním bloku dostal slovo snowboardcrossový trenér Marek Jelínek, který upozornil na místa, kam se mnohdy sport nedostává. „Nezapomínejme na děti a mládež z dětských domovů či nápravných zařízení. Rádi sportují a jsou neuvěřitelně šikovní. Dejme jim možnost sportovat. Mají pak šťastnější a lepší život.“ Podle snowboardisty Radka Housera je zase klíčové zlepšení edukace trenérů a rodičů, zapojení vrcholových sportovců do škol a oddílů a lepší propojení škol s oddíly a sportovními centry, kterých v České republice není tolik, kolik by mělo. Shodl se s ním i trenér Žraloků Ledenice Jaroslav Korčák.

Ve druhé části své úhly pohledu představili ředitel Základní školy v Českém Krumlově Petr Požárek, starosta města Tábor Štěpán Pavlík, trenér a manager rugbyového týmu v Říčanech Tomáš Kohout a také Monika Zábojníková, iniciátorka kampaně Půl talíře, která se zaměřuje na zdravé stravování.

Sport je největší investice

Poslední blok odstartoval předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek, který upozornil na absenci zákonu o sportu. „V české legislativě není zakotveno, že sport je veřejně a zdravotně prospěšná činnost. Legislativa by měla řešit postavení sportovce na pracovním trhu, dobrovolníky, financování sportu a další.”

Ředitel České televize Jan Souček poukázal na ovlivňování dětí a mládeže obsahem, který konzumují. „Porozumět sám sobě někdy není úplně jednoduché a zásah zvenčí je občas docela efektivní způsob, jak znovu objevit cestu a cíl. Vyprávění televizních příběhů skrze emoce spojené se sportem vnímáme jako jednu z důležitých cest k motivaci pro děti.”

Místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman zase vyzdvihl situaci v zahraničí jako pozitivní příklad. „Měli bychom výrazně zvýšit ambice. Norsko podle letošní studie dokázalo, že 93 % dětí je členy sportovních klubů, tedy organizovaného sportu. Děti samy od sebe nebudou volnočasově sportovat tak, jak to dělaly předchozí generace, a školy za nás bohužel v tuto chvíli situaci také nezmění. Tou cestou musí být organizovaný sport,” líčil. „Apeluji na zvýšení aktivity nás všech. Sport je největší investicí ve společnosti,” uzavřel. Tři body s nimi prezentoval také vedoucí sportovně metodického úseku České basketbalové federace Michal Ježdík.

Cílem tohoto unikátního formátu Konference na podporu sportování mládeže je poskytnout platformu pro zkoumání problematiky sportování z více perspektiv, aby všichni lépe porozuměli potřebám a výzvám spojeným s tímto tématem.

líbil se ti článek?