Hrdinové z Paříže: Olympijské výkony na hranici vlastních možností

Hrdinové z Paříže
Hrdinové z Paříže
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Olympijské úspěchy se posuzují různě. Někteří sportovci berou jedině medaili. Ale pak jsou i odvětví nebo disciplíny, kde zkrátka Česko nepatří mezi tu absolutní světovou špičku. A umístění mezi nejlepší šestkou vlastně ani není možné či reálné. Přesto i v těchto sportech často předvedou naši reprezentanti výkony na hranici svých, a vlastně i národních možností. A stejně tomu bylo i v Paříži. Na tyto olympijské hrdiny by se nemělo zapomínat.

Kateřina Švíková

Kateřina Švíková a Tomáš Staněk v Českém domě

Na olympiádu se probojovala až na poslední chvíli v rámci regaty poslední naděje. Poprala se i s nepříznivými podmínkami, kdy se některé rozjížďky musely v Marseille úplně zrušit, a nakonec postoupila při premiéře windsurfingu na hrách až do čtvrtfinále.

Kateřina celkově obsadila 9. místo a stala se teprve třetí českou jachtařkou v dějinách, která na olympiádě skončila v TOP10. Navíc jako jediná zástupkyně suchozemského státu v play-off rozjížďkách.

Lucie Hlaváčková

V pařížském Versailles skončila jedna éra moderního pětiboje. Byl to poslední velký závod obsahující parkur na koních. A neztratila se v něm ani Lucie Hlaváčková. Ani přes svůj mladý věk (v době her jí bylo 18 let) na ní nebyla znát žádná nervozita. Nejdříve postoupila do osmnáctičlenného finále a v něm vybojovala umístění v první desítce. Pouhých 38 vteřin od medaile. Lucka je velikým příslibem naší výpravy do budoucna.

Mathias Vacek

Silniční cyklistika má v programu her dvě disciplíny. Časovku a silniční závod. V obou případech pak bylo startovní pole v Paříži plné těch největších hvězd světové cyklistiky. Mezi nimi se pak neztratil ani dvaadvacetiletý Čech Mathias Vacek.

A předvedl historické výkony. V časovce figuroval dlouho v první desítce celkového pořadí a nakonec svým 11. místem vyrovnal české maximum Leopolda Königa z Ria 2016. V silničním závodě pak Mathias historické tabulky svou 14. příčkou doslova přepsal. Ještě žádný Čech v dějinách se neumístil takto vysoko.

Jan Voneš a Denis Rugovac

Pánové Jan VonešDenis Rugovac v madisonu rozhodně nepatřili mezi favority olympijského závod. Ale najednou dali celému balíku kolo, připsali si dvacet bodů a figurovali na průběžném třetím místě. Medaile byl byla prvotřídní senzací.

Nakonec do cíle dojeli jako pátí v pořadí. Rozhodčí jim následně ještě smazali tu zmíněnou dvacítku za bonusové kolo, a tak z toho nakonec bylo konečné 7. místo. I tak se ale jedná o druhý nejlepší olympijský výsledek v dějinách české dráhové cyklistiky. Lepší byl pouze Milan Konečný v Aténách 2004 v bodovacím závodě.

Jan Louda

Český badminton slavil v Paříži přelomovou olympiádu. Na hrách měl hned čtyři zástupce a poprvé v dějinách i v deblovém turnaji. A nezůstalo u pouhé účasti. Jan Louda v mužském singlu dokázal v jednom ze zápasů zapsat výhru. Porazil Uriela Canjuru ze Salvadoru 21:12, 21:10. Ze skupiny sice nepostoupil, ale bylo to první vítězství českého badmintonisty na olympijském turnaji od Tomasze Mendreka v Barceloně 1992, tedy za dlouhých 32 let.

Hana Matelová

Pro Hanu Matelovou byla Paříž třetí olympiádou. Poprvé se jí však povedlo překonat nástrahy prvního kola a postoupit mezi nejlepších 32 stolních tenistek světa. Ve svém úvodním zápase dokázala vyřadit desátou nasazenou Yang Xiaoxin z Monaka 4:2 na sety, a dokonce sahala i po postupu do osmifinále, což by byl nejlepší výsledek pro samostatný český ženský stolní tenis v dějinách. Nad Nizozemkou Britt Eerlandovou vedla už 3:1 na sety, nakonec to ale k úspěchu nestačilo. I tak je ale v obrovské konkurenci pařížský výsledek pro Hanku úspěchem.

Lurdes Gloria Manuel 

Lu prožila skvělou sezónu. Překonala si osobní rekord. Na mistrovství Evropy v Římě skočila na vynikajícím 4. místě. A navíc se kvalifikovala na olympiádu. To vše stále jako teenagerka. V Paříži pak toužila po postupu do semifinále. Rozběh se jí ale vůbec nepovedl a zaběhla čas hluboce pod své možnosti. Slzy zklamaní ale brzy vystřídaly okamžiky štěstí. Opravy zvládla na výbornou a díky času 50,81 splnila cíl. A její ambice v dalších letech jistě ještě porostou. Vždyť je juniorskou mistryní světa.

Karolína Maňasová

Za čtyři roky přijde můj vrchol

Sprint na 100 metrů rozhodně není českou doménou. A dlouhých 76 let jsme neměli žádného zástupce v olympijském semifinále. Až přiběhla Karolína Maňasová. V Paříži si hned v rozběhu vylepšila osobní rekord na čas 11,11. To je pouhé dvě setiny vteřiny za národním maximem Jarmily Kratochvílové. Karolíně je teprve 20 let, a tak si v dalším průběhu kariéry věří i na tyto historické mety. Francouzské semifinále může být prvním krůčkem k velké kariéře.

líbil se ti článek?