Hrdinové z Paříže: Šestí na olympiádě? Umístění mezi světovou elitou!

Hrdinové z Paříže
Hrdinové z Paříže
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

V mnoha sportech, pokud skončíte do 6. místa, často máte právo účastnit se tzv. květinového ceremoniálu. Říká se tomu rozšířené pódium. Na olympiádě bývají dekorováni pouze medailisté, ale umístění do šestky jsou brána jako důkaz té absolutní kvality. Patříte zkrátka mezi ty nejlepší ve svém oboru. A v Paříži si naši reprezentanti tuto příslušnost k absolutní elitě vybojovali hned v několik případech. Projděte si to s námi.

Barbora Seemanová

Česko nikdy nebylo plaveckou velmocí. Favority bychom často hledali ve Spojených státech nebo v Austrálii. Na olympiádě jsme v tomto sportu dokonce nikdy nezískali medaili. Bára Seemanová nám ale dala naději. Do té absolutní světové špičky se totiž jednoznačně propracovala.

Konkurentky jsou napřed a mají neuvěřitelné podmínky, o to víc musím dřít | BARBORA SEEMANOVÁ

V Tokiu si vyplavala velké finále a na své cestě na další hry dřela do úmoru. Chtěla dokázat, že tento výsledek nebyl náhodný. A to se jí také podařilo. Do Paříže odcestovala jako dvojnásobná mistryně Evropy a svou pozici nejlepší kraulařky starého kontinentu obhájila s přehledem.

Ve finále 200 metrů volný způsob byla jedinou Evropankou. V půlce závodu byla dokonce třetí. A nakonec z toho bylo zopakování šestého místa z Japonska. Medaile bohužel visela hodně vysoko. Daleko za hranicí Bářina maxima, a tedy i českého rekordu. I tak je ale 6. místo pro české plavání vlastně zlaté.

Iveta Miculyčová

I přes to, že teprve v září oslavila 19 narozeniny, je už dvojnásobnou mistryní Evropy. V BMX freestyle tedy patřila mezi širší okruh favoritech i v olympijském závodě. A v pařížské kvalifikaci prokázala, že je i ženou bez nervů. Zvládla ji s přehledem a do svého největšího životního závodu postoupila z 5. místa.

Ve finále pak předvedla kvalitní a jistou první jízdu. A v té druhé to chtěla rozbalit a třeba i předvést svůj vysnění trik – flair. Bohužel jí hned na začátku sklouzla noha z pedálů a neděje na medaili se rozplynuly. Ale kazily i daleko zkušenější závodnice. A tak Iveta získala 6. místo a i ona obhájila pozici nejlepší Evropanky v soutěži. V jejím věku parádní úspěch, který určitě bude chtít za čtyři roky v LA ještě vylepšit.

Adam Ondra

Adam je světovým fenoménem, kterého na sociálních sítích sleduje přes milion lidí. V Tokiu patřil mezi favority na medaile a o malý kousíček to nevyšlo. Do Paříže odjížděl se skromnějšími vyhlídkami. Zvládl poslední kvalifikační závod a samotnou olympijskou soutěž si chtěl hlavně užít.

Součástí jeho disciplíny už nebylo lezení na rychlost, ale pouze bouldering a pro Adama oblíbené lezení na obtížnost. A semifinále v této kombinaci zvládl parádně. Obsadil celkově třetí příčku a měl ze svého výkonu dobrý pocit.

Ve finále mu bohužel boulderové stěny úplně nesedly. V obtížnosti ale zaválel. Dosáhl 96 bodů ze 100 možných a byl úplně nejlepší ze všech. Dokonce málem topoval. V celkovém hodnocení z toho bylo 6. místo, což Adam hodnotil velice pozitivně. V Los Angeles už bude obtížnost samostatnou disciplínou, tak třeba to cinkne právě v Americe.

Lukáš Rohan

Lukáš Rohan in da Czech House

Na divoké vodě obhajoval stříbrnou medaili z Tokia. A zvládl velice náročnou národní kvalifikaci, kde musel s kamarády z reprezentace soupeřit o jedno jediné olympijské místo, které je každému státu v kategoriích vodního slalomu přiděleno.

V Paříži do finále postoupil s naprostým přehledem. A svou závěrečnou jízdu napálil, jako by šlo o život. Stejně jako na předchozích hrách si připsal dotek už na druhé brance, ale pak předvedl skvělou stíhačku za úspěchem. Na těžké trati riskoval a byl pekelně rychlý. Bez dvou trestných vteřin by bral medaili. Nakonec z toho bylo 6. místo, které ale v záplavě padesátivteřinových penalizací mnoha jeho konkurentů můžeme brát jako vynikající výsledek.

Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil

Zkušenější posádku byste v olympijské regatě těžko pohledali. Vždyť Miroslav Vraštil v Paříži absolvoval už své čtvrté hry a patřil tak k matadorům české výpravy.

Ve veslování je obrovská světová konkurence a pánové už několikrát dokázali, že nejsou žádné „lehká váhy“ a že se umí zařadit mezi nejlepší. Na posledních hrách v Tokiu skončili na 4. místě a s přehledem zvládli postoupit do velkého finále i v Paříži. V něm obsadili 6. příčku, což je nejlepší umístění českého veslování na hrách 33. olympiády.

líbil se ti článek?