Fanoušci, trenéři, rodina, a navíc bramboráky. Olympijský festival přivítal bronzové šermíře

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už jsou doma. A ty medaile nám přivezli! Bronzoví kordisté z olympijských her v Paříži zamířili po příletu do České republiky rovnou na Olympijský festival u jezera Most. Jiří Beran, Jakub Jurka, Michal Čupr a Martin Rubeš si užili přivítání od tisíce fanoušků společně se svými trenéry i rodinou.

Kdo neskáče není šermíř

V pátek 2. srpna senzačně ovládli utkání o 3. místo s domácími favorizovanými Francouzi. Už o dva dny později procházeli slavobránou z kordů na Olympijském festivalu a v zaplněné fanzóně líčili své pocity a zážitky. ​​​​„Je to opravdu dojemné. Stát tam, a taky stát tady před vámi,” popisoval nejmladší z šermířů Jurka a pokračoval: ​​„Ze zápasu si moc věcí nepamatuju, až na to, kdy mi kluci dávali hobla.”

Sportovní fanoušci si ale jejich výkony na pařížské planši pamatují moc dobře, šermířská euforie se totiž dotkla každého. „Ukázali jsme světu a Čechům, že ten náš sport je jeden z nejkrásnějších. Všem doporučuju, ať si to aspoň jednou vyzkouší. Tady na festivalu je také stanoviště šermu, tak tam určitě běžte. Jednou to zkusíte a už to budete chtít dělat do konce života,” pronesl směrem k návštěvníkům Rubeš.

Dojemná shledání a bramboráky jako překvapení

Michalem Čuprem se na Olympijském festivalu vůbec poprvé od zisku medaile setkala jeho trenérka Tereza Smutná, která celý turnaj sledovala právě u jezera Most spolu s mladými šermíři. Přivítání si nenechali ujít ani další trenéři či otec Jiřího Berana, který olympijská utkání svého syna komentoval. ​​„Trošku jsem měl obavy, abych se nenechal strhnout. A trochu jsem se strhnout nechal,” popisoval. A jak vznikla nyní už legendární hláška ty brďo? ​​„Někdy to používám, ale vůbec jsem nevěděl, že jsem to v přenosu řekl.”

Pro samotného dvaačtyřicetiletého Berana byla ale návštěva Olympijského festivalu ještě o něco speciálnější. Nejstarší sportovec české výpravy se totiž loučí s aktivní kariérou, a tak na něj na Olympijském festivalu čekalo překvapení. Bronzovou radost z Paříže doplnilo skandování fanoušků, a navíc také bramboráky, na nichž si vždy rád pochutná. „Je to úžasné, loučit se tady s vámi,” vzkázal Beran a o bramboráky se bez váhání podělil i s fanoušky.

líbil se ti článek?