Nejstarší sportovec výpravy. Šermíř Beran je na svých druhých olympijských hrách

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vyhrál první kvalifikační turnaj v kolumbijském Cali a přiblížil se svému snu. Další účasti pod pěti kruhy. Startoval už v Riu 2016, kde skončil na 33. místě. A díky skvělému výsledku z Jižní Ameriky se zařadil mezi žhavé adepty na postup mezi nejlepší kordisty světa. Cesta k cíli ale úplně jednoduchá nebyla.

Stručná historie českého olympijského šermu


Před rozhodujícím turnajem se držel na druhé postupové pozici podle žebříčku. Na posledním podniku už ho mohli ohrozit pouze tři borci. Jeden z nich, Belgičan Loyola, Jirku těsně porazil 10:9 v prodloužení a nadechnul se k velké jízdě. Dostal se až do finále. V ten moment měli oba borci na tisícinu stejně bodů. Při rovnosti ale rozhodovalo nejlepší umístění v sezoně.

Jiří Beran v Cali vyhrál. Loyola musel tím pádem taky, ale své finále prohrál a skončil tak druhý. A tak mohla odstartovat česká radost.

V Riu se při jednom ze zápasů zachoval jako pravý rytíř. Sám opravil rozhodnutí rozhodčích a nechal tak připsat bod svému soupeři. Za tohle gesto pak získal hlavní cenu Českého klubu fair play. I když pro Jirku to bylo zcela přirozené. „Pro mě to byla normální věc. Tak by to mělo být nejen ve sportu, ale i v životě, i když ve sportu je to asi normálnější“, zhodnotil Beran následně svůj čin.

Gesto fair play pro mě byla normální věc. Tak by to mělo být nejen ve sportu, ale i v životě.

A osud mu to celé vrátil. Právě v tom těsném finiši olympijské kvalifikace, který nakonec vyzněl v jeho prospěch. V Paříži je nejstarším sportovcem naší výpravy. Navíc se společně se svými reprezentačními kolegy bude účastnit i týmové soutěže. Účast v klání družstev získalo Česko po dlouhých 32 letech. Paříž tak bude pro český šerm doslova nabitá. A třeba nakonec i medailová.

JIŘÍ BERAN „Mým největším vzorem je táta. Na olympiádě v Paříži společně ukončíme kariéru“ 🤺
líbil se ti článek?