Fair play v Okresním přeboru aneb Když se na hřišti sejdou fotbaloví gentlemani

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Mělo by být samozřejmostí. Přesto pokaždé, když se objeví, chytne za srdce – tohle umí gesto fair play dokonale. Český klub fair play při Českém olympijském výboru takové činy každoročně oceňuje. Možná mezi ně bude patřit také jeden zářiový příběh z okresního přeboru fotbalistů mezi Sokolem Jedomělice a béčkem Tuchlovic.

V duelu druhého se třetím týmem tabulky za vyrovnaného stavu 1:1 mohli jít Tuchlovičtí do vedení. Rozhodčí totiž po poradě s asistentem odpískal v jejich prospěch pokutový kop. Exekutor František Sedláček však míč na bránu nenamířil. Hostující lavička v čele s trenérem Lukášem Muláčkem mu doporučila, aby penaltu zakopl mimo bránu domácích.

Hlavní sudí s asistentem se pro penaltu rozhodli až dlouho poté, kdy k údajnému faulu na hostujícího hráče došlo. „Okamžik, kdy se to stalo, jsem bral tak, že je správná věc tohle udělat. Nakonec jsme prohráli, ale nelituju toho. Výhra není vše,“ popisoval Muláček.

Jen to jen sport a pokud nejde o život či zdraví, vlastně nejde o nic.

„Jen to jen sport a pokud nejde o život či zdraví, vlastně nejde o nic. Ve sportu jsou někdy velké emoce, ale měly bychom se k sobě chovat slušně a s určitým respektem, a inspirovat tak mladé kluky, kteří třeba začínají,“ dodal.

 

Ač jeho tým nakonec zápas prohrál, morálním vítězem jistě byl. „Chtěl bych ocenit, co udělali tuchlovičtí kluci. Tu penaltovou situaci rozhodčí popletli a oba týmy se shodly, že se kopat neměla. Hosté ji zahráli tak, aby nám míč vrátili,“ řekl Robert Nedvěd, hrající šéf Jedomělic, pro regionální Deník. „O takových věcech jsem už četl, ale nikdy to nezažil. Tuchlovice u nás obecně mají respekt, síly poměřujeme vždy jen sportovně. Emoce tam jsou, ale nic zákeřného. To, jak tam dělají fotbal, i jejich charaktery, bych chtěl ocenit. Neskutečné, a děkuju jim.“

TOP: 5 fair play příběhů
(4:00)

Tento příběh má ještě jednu zajímavou „zápletku“. Právě Roberta Nedvěda, která vyzdvihl gesto soupeře, už Český klub fair play za podobný čin ocenil, a to dokonce hlavní cenou. V roce 2006, tehdy jako hráč Přední Kopaniny, běžel sám na bránu, ale protože brankář, jehož předtím obešel, ležel na trávě a zmítal se v bolestech, zakopl Nedvěd míč do autu.

Také víte o činech fair play? Napište nám o nich na [email protected].

líbil se ti článek?