Fair play nad zlato. Trenérka softballu na ODM přiznala chybu rozhodčích

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

„Není důležité vyhrát, ale bojovat čestně a ze všech sil.“ Tímto citátem Pierra Coubertina, zakladatele moderních olympijských her, se řídí i sportovci a jejich trenéři na Olympiádě dětí a mládeže. I letos se na sportovištích udělovaly bílé karty za činy fair play. Z desítky jich pak komise vybrala jeden, který ocenila na závěrečném ceremoniálu. Hodinky PRIM získala trenérka softballu Barbora Saviola z Moravskoslezského kraje.

Během softballového utkání rozhodčí chybně rozhodli o pálkařském stavu – hráčka už měla být vyoutovaná, ale rozhodčí jí ponechali další odpal. Trenérka týmu Barbora Saviola s touto hráčkou učinila fair play gesto a přiznala chybu rozhodčích, což vedlo k opravě rozhodnutí a spravedlivému pokračování utkání. „Ani jsem neváhala, že bych to nechala být. Já bych nezvládla neříct pravdu ve svůj prospěch,“ vysvětluje Saviola. K čestnému chování je podle ní důležité směřovat děti už od útlého věku. „Určitě na tom má podíl tatínek a všichni trenéři, co mě kdy vedli.“ Zároveň zdůrazňuje, že fair play by mělo být samozřejmostí. „Je fajn dostat ocenění, ale přijde mi, že by to měl dělat každý a nemělo by to potřebovat to ocenění.“

Cenu za čin fair play jí předala alpská lyžařka a předsedkyně Českého klubu fair play Šárka Strachová. „Jsem velmi ráda, že fair play je dlouhodobě jedním z pilířů Olympiády dětí a mládeže. Stejně jako v letech 2022 a 2023, také tentokrát sportovcům rozhodčí udělovali bílé karty za férová a čestná gesta,“ vysvětluje.

líbil se ti článek?