Rytíř fair play Beran uctil šermířského šlechtice a našeho prvního olympijského medailistu

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nezapomínají na slavné předchůdce. 27. května se před 155 lety v Praze narodil Vilém Goppold z Lobsdorfu, který na olympijských hrách v Londýně 1908 vybojoval pro Čechy v šermu dvě bronzové medaile. Jeho památku nyní uctil kordista Jiří Beran, který bude letos startovat na olympijských hrách v Paříži jak v turnaji jednotlivců, tak i v týmové soutěži.

Navštívil místo posledního odpočinku svého dávného předchůdce. Kordista a olympionik Jiří Beran v Praze na Olšanských hřbitovech přišel v šermířské výstroji k hrobu Viléma Goppolda z Lobsdorfu, od jehož narození uplynulo 155 let.

Když Beran dorazil k hrobu a uviděl, v jakém je stavu, nasadil si šermířskou rukavici a vytrhával hustý plevel posetý ostny. V šermířské výstroji s kordem v ruce a maskou v podpaží pak tiše uctil památku Goppolda. Navíc se rozhodl hrob dvojnásobného olympijského medailisty z Londýna 1908 adoptovat.

„Společně s naším šermířským svazem a Českou olympijskou akademií jsme se rozhodli zapojit do projektu adopce významných hrobů a adoptujeme si místo posledního odpočinku Viléma Goppolda. Nesmíme zapomínat na naše předchůdce,“ řekl Beran, který byl v roce 2016 oceněn za svůj čin na olympiádě v Riu Hlavní cenou Českého klubu fair play ČOV.

Kdo byl Vilém Goppold z Lobsdorfu

Na olympijských hrách v Londýně 1908 vybojoval bronz v šavli v konkurenci 75 borců z jedenácti zemí. Díky patnácti vítězstvím v osmnácti duelech si zajistil postup do finálové skupiny, v níž se jako jediný vklínil mezi šestici Maďarů a s bilancí čtyř výher a tří porážek skončil třetí. Tehdy od organizátorů dostal jako první Čech v historii olympijskou medaili, která se uchovala a má ji ve sbírce Národní muzeum. Předešlí čeští medailisté z Paříže 1900 stříbrný diskař Janda Suk a dvojnásobná bronzová tenistka Hedvika Rosenbaumová totiž dostali místo cenných kovů pouze dřevěné stolní kalendáře.

Druhý bronz přidal Goppold v družstvech, kde čeští šavlisté po dramatickém vítězném semifinále s Francií a následné finálové porážce s Maďarskem odmítli nastoupit do utkání o druhé místo proti Itálii. Jako poražený finalista nechápali, proč musejí o stříbro znovu bojovat. Rozhodčí tak stříbro udělili italským šavlistům a Čechům připadl bronz.

Přesto šlo o velký úspěch našich šermířů. Nikoho by tehdy nenapadlo, že na další medaili z šermu budeme čekat 113 let! Dlouhou dobu bez cenného kovu utnul na olympijských hrách v Tokiu až fleretista Alexander Choupenitch, který z Japonska přivezl medaili stejné hodnoty, jakou měli jeho dávní předchůdci. Tedy bronz.

Vilém Goppold z Lobsdorfu st.
28. 05. 1869, Praha
Šerm
Počet bronzových medailí
2
líbil se ti článek?