Zlatá medaile i gesto fair play. Čeští šachisté vzbudili na šachové olympiádě ohlas

Ze světa
Ze světa
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Od olympiády v Paříži už uplynulo několik týdnů a většina sportovců už má svůj vrchol sezóny za sebou. Šachisté však svoji velkou akci uzavřeli teprve nedávno. V průběhu září se v Budapešti konala 45. FIDE šachová olympiáda a naši reprezentanti na ní zanechali nesmazatelnou stopu.

V roce 2024 světové šachy slaví 100 let od založení Mezinárodní šachové federace, a i proto byla letošní šachová olympiáda speciální. Tato událost se koná každé dva roky a jedná se o takové mistrovství světa národních týmů. V Budapešti letos startovalo 193 reprezentací v kategorii open a 189 v kategorii žen.

Zlatý úspěch českých šachistů

Úspěch v Maďarsku slavili zejména naši muži, kteří se ve složení David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Štěpán Žilka, Jan Krejčí a Jan Vykouk umístili na pěkné 18. příčce.

Myslím, že olympiáda je nejhezčí turnaj v celém šachu.

Zazářil pak hlavně Thai Dai Van Nguyen, který „řádil“ na druhé šachovnici. Získal famózních 9 bodů z 10 možných a vyhrál tak individuální zlatou medaili. To je v konkurenci 188 šachistů z celého světa úžasný výsledek! „Myslím, že olympiáda je nejhezčí turnaj v celém šachu, vlastně jsem se na ni celé dva roky těšil. Takže jsem velice rád, že se mi podařilo získat individuální zlato, před startem soutěže jsem to vůbec nečekal,“ komentoval Thai Dai Van Nguyen svůj úspěch.

Fair play na prvním místě

V týmu žen Česko v Budapešti reprezentovaly Julie Movsesjanová, Natálie Kaňáková, Tereza Rodshtein, Martina Kořenová a Kristýna Novosadová. A dámy ukázaly smyl pro fair play. Jeden ze zápasů sehrály s nejvýše nasazeným družstvem Indie. Soupeřky ale ne kvůli vlastnímu zavinění nestihly začátek partií. Naše hráčky však odmítly spustit hodiny a počkaly, až se indické favoritky k šachovnicím dostaví.

Toto gesto vzbudilo na turnaji obrovský pozitivní ohlas. A bylo jen dalším důkazem, že právě takové čestné jednání je jedním ze základních pilířů olympismu, jehož název celý turnaj nosí.  

Šachy nejsou olympijským odvětím, ale se světem sportu jsou neodmyslitelně spjaty a propojení s Českým olympijským týmem je velké. Spousta známých osobností z jiných kolbišť šachy velice rádo hraje. Například zlatý medailista z Paříže Josef Dostál. Šachovnice byly přítomny i na letošním předávání ceny Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, kde si její vítězové David Schweiner a Ondřej Perušič, ale i další hosté akce, mohli v rámci doprovodného programu mimo jiné zahrát simultánku s Janou Souralovou z oddílu ŠK Na Smetance.

Děkujeme tímto našim hráčům za skvělou reprezentaci na mezinárodním poli a těšíme se na další úspěchy!

líbil se ti článek?