Česká atletika je zase na vzestupu, raduje se sprinter Maslák

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na Olympiádě dětí a mládeže startoval už v roce 2005, tehdy ještě zvítězit nedokázal. V běhu na 150 metrů skončil pátý, přesto mládežnické akce vnímá jako první krok k velkému úspěchu. Tentokrát se sprinter Pavel Maslák vrátil na největší republikovou akci pro mladé sportovce v roli vlajkonoše Moravskoslezského kraje: „Už si moc nepamatuju, jak to vypadalo, když jsem soutěžil, ale rozhodně to nebylo tak velké.“

Když se s vlajkou postavil před výpravu mladých sportovců, pobaveně prohodil: „Musím popravdě říct, že se divím, že mě vůbec znají.“ Přitom patřil v nedávné době k nejúspěšnějším českým atletům, vždyť se v letech 2013 až 2018 hned třikrát stal halovým mistrem Evropy i světa v běhu na 400 metrů.

Novou funkci si Pavel Maslák užíval. Slavnostnímu zahájení přihlíželo na českobudějovické náplavce tisíce návštěvníků, další diváci z celé republiky sledovalo přímý přenos ze zahájení na obrazovkách ČT sport.

Pavel Maslák
21. 02. 1991, Havířov
Atletika

„Neměl jsem přes ten dav moc šanci se s kýmkoli potkat, ale snad to ještě napravím. Chystám se na nějaké sporty podívat,“ poznamenal Maslák a projekt ODM chválil: „Je to první ochutnávka toho, jak může sportovní život vypadat. Je moc fajn, že sportovci mají šanci zabojovat v takové konkurenci a zviditelnit se.“

Z mladých sportovců má radost a věří, že je česká atletika znovu na vzestupu. Po generační obměně se znovu ukazují nové tváře, se kterými mezinárodní konkurence musí počítat. Na nedávném mistrovství Evropy v Římě se ve výsledkové listině objevila česká vlajka vysoko, a to hned několikrát. Nikoleta Jíchová si na trati 400 metrů překážek ve finále doběhla pro čtvrté místo a navázala na silnou generaci překážkářek, mezi které patřila mistryně světa a stříbrná olympijská medailistka Zuzana Hejnová nebo halová mistryně Evropy Denisa Helceletová (dříve Rosolová).

Poznejte olympionika Martina Fuksu!

Dřív jsem vyhulil start a pak jsem se to snažil pálit, co to šlo | MARTIN FUKSA

Na hladké čtvrtce potom zářila Lurdes Gloria Manuel, která je zároveň i tváří letošní ODM. Osmnáctiletá odchovankyně táborské atletiky na svém prvním dospělém evropském šampionátu postoupila do finále a brala čtvrté místo. Se svými výsledky se momentálně řadí mezi nejnadějnější české atletky. Další velkou premiéru zažije v červenci, kdy ji čeká start na olympijských hrách v Paříži.

„V Římě se ukázalo mnoho nových tváří, které udělaly skvělé výsledky, za což jsem rád. Zvedají jak atletiku, tak sport celkově a můžeme být do budoucna jistější,“ hodnotil Maslák.

Sport je pro českého reprezentanta důležitý i v osobním životě. K pohybu vede i děti, čtyřletou Miu a tříletého Matea: „Byl bych samozřejmě rád, kdyby sportovali, ale necháme to na nich.” Obě děti jsou energické, takže se pro ně sport jeví jako perfektní forma vybití. „Doufám, že si něco najdou, jinak se zblázním, protože mají energie na rozdávání,“ zasmál se Maslák.

Autorka: Eliška Halamíčková

líbil se ti článek?