Víc se upíná k hokeji, ale i badminton zvládá skvěle. Hnilicovou posouvají dál také zahraniční zkušenosti

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Badminton byl v minulosti pro Prahu jedním z nejúspěšnějších sportů. Na poslední Olympiádě dětí a mládeže si zástupci z hlavního města odvezli čtyři zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Na jejich úspěchy chce navázat i Jana Hnilicová a spoléhá i na zkušenosti ze zahraničních turnajů: „Je to skvělý pocit, když se dokážu prosadit na mezinárodní úrovni.“ Mimochodem, badminton není jediný sport, kterému se věnuje. K hokeji se dokonce upíná ještě víc.

Pro badmintonistku TJ Sokola Radotím jsou zahraniční turnaje obrovskou výzvou. Právě na ně se vždy těší nejvíc. „Třeba na domácím mistrovství republiky už holky znám, protože jsem s nimi hrála už několikrát. Naopak když člověk nastupuje na mezinárodní turnaj, tak se může poměřit s ostatními zeměmi. A když navíc dostane na krk medaili, je to ukázka, že se tvrdá práce na tréninku vyplácí,” prozradila Hnilicová, která zaznamenala úspěch například na mezinárodním turnaji ve Slovinsku, kde získala bronz ve dvouhře a po boku Kateřiny Malé přidala stříbro.

Na tréninku tráví většinu volného času. Kromě badmintonu se totiž věnuje ještě hokeji, kde nastupuje za berounské lvice jako obránkyně. „Někdy jedu z tréninku na trénink a je to záhul, ale když mě to baví, tak se to dá zvládnout. Nejvíc náročný to je psychicky. Tím, že hodně trénuju, nemám skoro žádný kontakt s kamarády ze školy. Nechodím s nimi ven a netrávím s nimi tolik času.”

V badmintonu sice sbírá úspěchy i na mezinárodních turnajích, kdyby si ale měla vybrat, tak u ní zvítězí kariéra hokejistky. „Badminton je náš rodinný sport. Mám čtyři starší sourozence a všichni ho hrají, tak jsem dostala vlastně raketu do ruky. K hokeji jsem se dostala přes bráchu, který ho hrál jako malý. Oba sporty mě moc baví,” vysvětlovala reprezentantka Prahy.

Olympiádu dětí a mládeže si na jihu Čech zatím užívá a v soutěžích se jí daří. První hrací den měla na kontě jedno vítězství a jednu porážku v turnaji jednotlivkyň, ještě lepší bilanci má s parťákem Markem Nechvátalem v mixu, kde zaznamenali tři výhry a probojovali se do semifinále. „Jsem hrozně ráda, že tady můžu být. Už to zahájení bylo skvělé,” popisovala. „Je tu senzační atmosféra, taková ta sportovní, soutěžní.”

Poznejte paradrezurní jezdkyni Anastasju Vištalovou!

Paradrezura v kroku je pro koně nejtěžší a nejnamáhavější, jsou to rychlostní zvířata | ANASTASJA VIŠTALOVÁ

Autorka: Eliška Jarošová

líbil se ti článek?