Tři zlaté medaile, k tomu dvě stříbrné. Úvodní den karate suverénně ovládl Jihomoravský kraj

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Sotva se na Olympiádě dětí a mládeže závodilo sedm hodin, Jihomoravský kraj měl na kontě už pět zlatých medailí. Žádná jiná výprava v tu chvíli a v tomhle ohledu nebyla úspěšnější. Nejvíc ke skvělé bilanci přispěli karatisté, ovládli kategorii kata v dorostu kluků, dívek i týmů. Další dva triumfy se zrodily v plavání a cyklistice.

Bylo pondělí šestnáct hodin odpoledne a do světa se rozletěla jména nových šampionů v karate: Adam Ilčík, Edita Pohlová, které ve zlatém týmu doplnili Nelly Kuryviálová a Michal Brzobohatý. Aby o dominanci Jihomoravského kraje úvodní den karatistických soutěží nebyl pochyb, poslední dva jmenovaní brali z individuálních závodů stříbro.

„Máme na Moravě největší spektrum klubů v České republice, které se zabývají disciplínou kata, takže bylo by zvláštní, kdyby se to neprojevilo,“ zmínila stále aktivně hrající reprezentantka a šéftrenérka karatistů Veronika Mišková.

V devět hodin na tatami nastoupila jako první z Jihomoravanů Nelly a z kvalifikace až do finále prošla s velkým přehledem. Podobně suverénně si vedla i Edita, v semifinále ji nezastavila ani Mariia Kobernyk z Pardubického kraje.

A v jakém z dvaceti #ODM2024 sportů se rozdá nejvíce medailí? 🏅Jen plavání to může být! 🏊‍♂️💦

Zveřejnil(a) Olympiáda dětí a mládeže dne Pondělí 24. června 2024

Nejen proti ní ukázala, jak moc po vítězství touží. Předloni na poslední letní ODM totiž onemocněla den před startem a o účast na největší mládežnické akci v České republice přišla. Letos se dočkala nejen účasti, ale i triumfu, když ve finále porazila Nelly, která zlato obhajovala.

„Jsme kamarádky, ale naše rivalita nás naopak motivuje být každým dnem lepší. Mít zlato na krku je fajn pocit,” řekla vítězka. „Stříbro je super, ale na vítězství jsem si věřila. Editě to přeju potom, co se jí stalo předloni v Olomouci,“ dodala Nelly.

Poznejte olympioničku Marii Horáčkovou!

Máma nevěřila, že budu profík, kdyby tu teď byla, brečela by štěstím | MARIE HORÁČKOVÁ

„Holky se zároveň znají od dětství a závodí spolu na každém turnaji, výsledky na prvních dvou místech se prakticky nemění. Doufám, že jim nadšení a motivace vydrží,“ věří trenérka.

O půl jedenácté odstartoval obhájce stříbra z poslední ODM Michal Brzobohatý, který patřil společně se svým krajanem Adamem Ilčíkem mezi největší favority. A prožili doslova totožný příběh jako dívky. Oba prošli úvodní koly suverénně a jenom záleželo, kdo z nich rozhodčí víc přesvědčí. Nakonec se rozhodující prapory přiklonily na Adamovu stranu. Ten zároveň získal zlato při svém prvním startu na ODM.

„Věřil jsem si na něj a šel jsem za ním. Je to moje zároveň poslední olympiáda, takže vidina, že šance už nikdy jindy nebude, samozřejmě roli hrála. O to víc úspěch chutná,” zdůraznil Adam. „S druhým místem jsem spokojený, ale ambice byly vyšší. V úterý je můj den, a ještě jsem neřekl poslední slovo,“ odpověděl Michal, kterého čeká bojové kumite.

Jihomoravské senzační tažení završili karatisté v týmech a znovu ve stejném stylu jako předtím. Vítězili od začátku až do konce. „Je pravda, že medaile jsme chtěli a očekávali je, ale že bude hned první den takto úspěšný, si netroufl říct nikdo,“ dodala Mišková jsme troufnu si říct nikdo z nás nečekal. „Jsou neuvěřitelní, jsem na ně pyšná.“

Autor: Lukáš Antoš

líbil se ti článek?