Top čeští rozhodčí! Na olympijských hrách jich soudcoval tucet

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jsou na sportovištích stejně jako sportovci, na obrazovkách kamer a v záři reflektorů je však sotva uvidíte. I rozhodčí ale odvádějí v Paříži maximální výkony. Česká republika jich do dějiště olympijských her vyslala hned dvanáct. „Známým, kteří slibovali, že se na mě budou dívat v televizi, jsem říkal, že já doufám v televizi nebudu. To by totiž musel být během turnaje pěkný průšvih,“ směje se Petr Bohumský, který na hrách působí v roli vrchního rozhodčího.

Během své kariéry už řídil všechny velké turnaje, jen olympijské hry mu chyběly. O své nominaci se dozvěděl před rokem. „Nastavil jsem si pro ten rok svůj plán. Přerušil jsem své pracovní aktivity a věnoval se prakticky jen stolnímu tenisu. Absolvoval jsem 30 turnajů, viděl v akci skoro všechny hráče a kouče, a taky oni mne,“ popisuje.

„Plán myslím vyšel, u spousty aspektů práce vrchního rozhodčího jsem zjistil, že se dají dělat podstatně profesionálněji. Specifika olympijského turnaje jsem si uvědomoval, ale můžu říct, že mě překvapilo, do jakého detailu a s jakým kapacitním nasazením se věci chystají. Na každou drobnost existuje expert, který se o ni stará. Připravují se i věci, které se na akcích běžně řeší až za pochodu.“

Dřív jsem vyhulil start a pak jsem se to snažil pálit, co to šlo | MARTIN FUKSA

U kanálu vodních slalomářů Vaires-sur-Marne měla své působiště Alena Mašková, žena Stanislava Ježka, pátého muže z olympijských her v Pekingu i Londýně a nynějšího předsedy Českého svazu kanoistů – jako asistentka vrchní rozhodčí pro kanoistiku na divoké vodě. „Mým hlavním úkolem bylo technické a organizační zabezpečení závodu. Dbala jsem na to, aby vše v týmu rozhodčích fungovalo hladce, a také jsem zajišťovala komunikaci s organizátorem Paris 2024 a OBS,“ vysvětluje Mašková.

Paříž byla pro ni úžasným zážitkem. „Byla to moje třetí olympiáda v této roli a musím říct, že zatím nejlepší. Atmosféra byla skvělá, konečně byly plné tribuny a všichni jsme si to mohli naplno užít,“ líčí. „Co se týče zkušeností, organizace takto velké události je úplně jiná než třeba organizování Světového poháru, kde si vše řídíme sami. Na olympiádě je nezbytné se přizpůsobit stanoveným podmínkám a úzce spolupracovat s ostatními, abychom společně dokázali vytvořit co nejlepší závod pro všechny zúčastněné. Spolupráce celého týmu a adaptace na různé požadavky jsou klíčové pro hladký průběh celé akce.“

U badmintonu pak nechyběli Michaela Bencová a Kamil Kyzlík, u házené Jiří Novotný, u kanoistiky ještě Marika Dognerová a Lenka Kutá. Na lukostřelbu pak zamířila Hana Majarová a Kristina Reitmeier, v plavání Hana Novotná, v šermu Vilém Mádr a v zápase Václav Scheiner.

líbil se ti článek?