Top 5 sportů na vzestupu

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český sport, to není jen atletika nebo tenis. Ale do popředí zájmu se derou i další odvětví, která dříve příliš svých zástupců na olympiádu nevysílala. Pojďme se podívat na TOP 5 sportů na vzestupu, které mají v naší výpravě větší zastoupení než v minulosti.

JACHTING

Jediné bez moře | ZOSIA BURSKÁ A SÁRA TKADLECOVÁ

Česko má svou medaili ze Sydney zásluhou Lenky Šmídové. Ale příliš rozšířený u nás jachting není. Nemáme totiž moře. Poslední dobou ale zažíváme úspěchy i v tomto sportu. A do Marseille, kde se olympijská regata odehrává, se kvalifikovaly hned tři naše reprezentantky. Zofia Burská a Sára Tkadlecová jedou ve dvojici na skiffu. Kateřina Švíková pak dokonce sama na windsurfu. Přejeme příznivý vítr.

GOLF

KLÁRA DAVIDSON SPILKOVÁ | Vždycky si pokecám bílé tričko


Kláda Davidson Spilková je stálicí český výpravy. Jede už na svou třetí olympiádu. V Paříži ale na greenu nebude „sama“. Doplní ji i Sára Kousková. Poprvé v dějinách tak bude mít Česko na hrách dvě golfistky.

BADMINTON

JAN LOUDA | Byl jsem level Master

Petr Koukal byl svého času vlajkonošem české výpravy. Letos však český badminton prožívá své nejlepší období v historii. Do Paříže vysílá hned čtyři sportovce. A poprvé v dějinách nás reprezentuje deblový pár. Kvarteto Louda, Král, Mendrek a Švábíková aktuálně bojuje v základních skupinách turnaje.

JUDO

RENATA ZACHOVÁ | Tlak si nepřipouštím

České judo, to je Lukáš Krpálek. Tato rovnice platila dlouhé roky. Ale poslední dobou se k němu přidávají další nadějní judisté a judistky. A do Paříže tak odcestovali i David Klammert a Renata Zachová. Závodnice z Olomouce je první českou judistkou na olympiádě od Andrei Pažoutové z Atén roku 2004.

TAEKWONDO

Tento sport je v programu her od roku 2000. Ještě nikdy v historii ale nebyli v hlavní soutěži čeští zástupci. A v Paříži máme dokonce dva, a to v kategorii žen. Petra Štolbová a Dominika Hronová zažijí svou olympijskou premiéru a potvrzují, že tento bojový sport má v Česku velikou budoucnost.

líbil se ti článek?