Byl jako Jára Cimrman. Jenže skutečný! Poznejte průkopníka českého sportu Josefa Grusse

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Josef Gruss. Člověk, který zanechal nesmazatelnou stopu v českém, ale i světovém sportu. Jako uznávaný gynekolog přivedl na svět tisíce dětí, ale kromě medicíny se od mládí s láskou věnoval i sportu. Díky němu se zrodilo mnoho prvenství a skvělých nápadů. Dalo by se o něm říci, že byl fenomenální osobností jako legendární Jára Cimrman. A však s tím rozdílem, že Josef Gruss byl skutečný. Právě letos je to 140 let od jeho narození.

TOP: příběh Josefa Grusse 🇨🇿
(6:04)

Olympionik

Josef Gruss se narodil 8. června 1884. A jako zvídavý chlapec, který miloval pohyb, chtěl vyzkoušet co nejvíce sportů. Věnoval se šermu, tenisu, atletice, fotbalu, hokeji či běhu na lyžích. Účastnil se řady republikových i mezinárodních šampionátů v různých disciplínách. Dokonce startoval i na olympijských hrách. V Londýně 1908 byl součástí devatenácti členné výpravy sportovců z Čech, ale ve výsledkové listině byste jeho jméno hledali marně.

Do tenisového turnaje totiž nastoupil pod pseudonymem Josef Mičovský. Na kurtech v legendárním All England Clubu, kde se pořádá nejslavnější tenisový turnaj planety Wimbledon, hrál v 1. kole proti Maďarovi Tóthovi. První gam prohrál Gruss 3:6 a ve druhém gamu odstoupil za stavu 1:2. Kvůli zranění pak nemohl nastoupit do čtyřhry s dalším velkým průkopníkem sportu v Čechách Josefem Rösslerem Ořovským. Gruss se pak mnoha olympiád zúčastnil jako sportovní funkcionář. Naposledy byl v Tokiu 1964, kde na stupních vítězů předával zlatou medaili gymnastce Věře Čáslavské.

První hokejový mušketýr

Kromě toho, že se Gruss jako sportovec zúčastnil olympijských her v Londýně, kde hrál na nejslavnějších tenisových dvorcích, může se pyšnit i tím, že se stal jedním z našich prvních hokejistů. Už v roce 1903 přeložil do češtiny pravidla bandy hokeje, tedy hraní hokeje s míčkem, a o šest let později přeložil i pravidla kanadského hokeje, který se v naší zemi tehdy ani nehrál. Společně s Emilem Procházkou chvíli na to založil Český hokejový svaz. V lednu 1909 pak Gruss cestoval se spoluhráči z hokejové Slavie do francouzského Chamonix k prvnímu zápasu české reprezentace na tehdy ještě neoficiální mistrovství Evropy.

Gruss se postavil do brány a místo betonů měl na pravém kotníku obmotanou šálu. Nejenže statečně čelil s minimální výstrojí střelám soupeřů, ale v rámci turnaje plnil mimo led i roli funkcionáře. Podařilo se mu tehdy v Chamonix zajistit přijetí Českého hokejového svazu do mezinárodní organizace kanadského hokeje. Tehdy se začaly psát dějiny našeho hokeje. V roce 2010 byl Josef Gruss uveden do Síně slávy českého hokeje.

Předseda ČsOV a člen MOV

Gruss se prosadil jako významný funkcionář sportovních svazů. Po demisi Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského byl v roce 1929 zvolen předsedou Československého olympijského výboru. V dalších letech se z Grusse stal obhájce nezávislého a samostatného postavení Československého olympijského výboru nad sportovními svazy a sportovními kluby, nad jejich vzájemnými třenicemi a nesváry.

Starostlivý Gruss byl u sportovců velice oblíben a dostal od nich přezdívku Papá Joe. Po politickém převratu roce 1948 ale začal vadit komunistům. V roce 1951 byl Československý olympijský výbor začleněn do jednotné tělovýchovné organizace a Gruss byl přinucen odstoupit z funkce předsedy. Komunistickému režimu vadilo i jeho členství v Mezinárodním olympijském výboru a snažil se ho vystřídat i tady. MOV, ale odmítl nátlak československé komunistické vlády a Gruss zůstával členem MOV i nadále. Účastnil se jeho zasedání i olympijských her. Na své členství rezignoval až v roce 1965 pro vysoký věk.

Tvůrce Olympijského dne

Gruss se stal v roce 1946 po Guthovi druhým Čechem, který byl zvolen za člena Mezinárodního olympijského výboru. A hned se uvedl skvělým návrhem. Každoročně propagovat na celém světě olympijské myšlenky speciálním dnem - Olympijským dnem.

Mezinárodní olympijský výbor byl z nápadu nadšen a Olympijský den se poprvé slavil 23. června 1948 a je tomu tak dosud. Národní olympijské výbory v tento den ve svých zemích pořádají sportovní, kulturní a vzdělávací aktivity pro všechny bez ohledu na věk, pohlaví, sociální původ nebo sportovní zdatnost. Lidé jsou vybízeni, aby se během Olympijského dne aktivně zapojili, aby se dozvěděli o olympijských hodnotách, vyzkoušeli nové sporty a přemýšleli o tématech, jako je udržitelnost, rovné příležitosti, solidarita a mír.

Od roku 1987 je Olympijský den spojen také s běhy Olympijského dne po celém světě. V tehdejším Československu první závod Olympijského dne odstartoval jeden z nejúspěšnějších běžců historie Emil Zátopek. Tradice Olympijského dne a Olympijského běhu trvá dodnes. Až budete slavit Olympijský den, vzpomeňte si i na velikána naší historie Josefa Grusse.

T-Mobile Olympijský běh 2023 NEJVĚTŠÍ BĚŽECKÁ AKCE?! 🤩
(1:30)
líbil se ti článek?