Prožijte červen olympijsky! Výukové materiály pro základní školy vedou k olympijským hodnotám

ČOV
ČOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ačkoliv olympijské hry v Paříži odstartují až 26. července, na školách můžete začít žít největší sportovní akcí na světě už teď! Sada šesti lekcí určených pro žáky 2. stupně základních škol tematizuje ku příležitosti nastávajících her olympijské hodnoty, a to zábavnou a interaktivní formou.

Výukové materiály představují šest pohledů na to, jak se vyvíjely a uplatňovaly olympijské ideály v rozmanitých historických kontextech. V čem moderní olympionici navazovali na antické olympiády? O čem svědčí symbolika olympijských plakátů? Jak olympijské hnutí reagovalo na emancipaci žen? Jak se různí aktéři dívají na doping?

Seznam lekcí: 
Jaké symboly využívalo olympijské hnutí v Paříži 1924?
Proč obnovili antické hry?
Proč ženy uspořádaly vlastní hry?
Co víme o antických olympijských hrách?
Kudy běžela první olympijská štafeta v roce 1936?
Proč (ne)dopovali?

Výukové materiály vytvořili didaktici dějepisu a historici Čeněk Pýcha a Václav Sixta, kteří působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Oba jsou podepsáni pod řadou používaných vzdělávacích pomůcek jako je badatelská učebnice dějepisu Soudobé dějiny, digitální aplikace pro práci s historickými prameny HistoryLab.cz nebo sérií vzdělávacích komiksů Dějepisné sešity. Nyní se v rámci olympijského vzdělávání spojili také s Českým olympijským výborem.

Časová náročnost každé lekce je od 30 do 45 minut. Skrze práci s dobovými materiály žáci prozkoumají, jaké hodnoty byly spojovány s olympijskými hrami a v návaznosti na to si k nim utvoří vlastní vztah. Navíc se naučí hledat skryté významy, sestavovat delší odpovědi či formulovat a ověřit hypotézu. Lekce jsou určené pro formální i neformální výuku a naplňují vzdělávací cíle z oblastí člověk a jeho svět a člověk a společnost. Podrobné informace naleznete zde.

Materiály pro žáky 1. stupně

A pokud byste chtěli k olympijským hodnotám vést i žáky 1. stupně, výukové materiály určené pro tuto kategorii jsou k dispozici zde.

líbil se ti článek?