Občas jsou na hlavu a některý z nich byl i ve vesmíru. Znáš maskoty olympijských her?

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Můžou to být zvířata, komiksové postavičky, nebo třeba symboly dané země. Jedno ale mají společné. Baví fanoušky i sportovce po celém světe a od roku 1968 k olympijským hrám neodmyslitelně patří. Řeč je o maskotech. Pokaždé jsou jedineční a někdy třeba také doslova na hlavu. Znáš ty současné i minulé?

Organizátoři letošních olympijských a paralympijských her v Paříži vsadili na propojení s minulostí. Maskoti Phryges jsou inspirovaní historickou frygickou čapkou, jež je ve Francii symbolem revoluce a svobody. Tato pokrývka hlavy je k vidění i na francouzské národní ikoně Marianne vyobrazené na bustách na radnicích po celé zemi i na poštovních známkách.

Na předchozí letních hrách v Tokiu byli maskoti dva, a to Miraitowa a Someity. Futuristické duo postaviček tak spojovalo tradici a inovaci. Miraitowa je složeninou japonských slov pro budoucnost a věčnost, Someity pak označuje populární třešňovou odrůdu. Tehdy to ale nebylo poprvé, kdy bylo maskotů více. V létě 2008 jich v Pekingu jedinečnou olympijskou atmosféru dotvářelo hned pět. Říkalo se jim Fuwa neboli panenky štěstí a do té doby tolik maskotů žádné olympijské hry neměly.

Když se do čínské hlavní metropole před dvěma lety největší sportovní akce na světě vrátila, byla tenkrát zimním maskotem panda Bing Dwen Dwen oblečená do ledového krunýře. Symboliku zvířete, ale i místní mytologii a kulturu, využili také organizátoři her v Pchjongčchangu. Tygr je známý v tamních lidových pohádkách jako symbol důvěry, síly a ochrany, a navíc je vnímán jako strážce země a jejích obyvatel. Na veškeré dění pod pěti kruhy tak dohlížel bílý tygr Soohorang.

Riu 2016 zase maskot Vinicius ztělesňoval hned několik zvířat. Měl pohyblivost kočky, mrštnost opice a eleganci ptáka. Hvězdou her 1980 v Moskvě se zase stal medvěd Míša, který byl dokonce ve vesmíru! V roce 1978 totiž nechyběl na palubě kosmické lodě Sojuz.

TOP: 7 maskotů na LOH
líbil se ti článek?