ODM i s lékařem olympioniků! Pro mladé sportovce je to jedna z nejdůležitějších akcí v životě, říká

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na velké olympiádě už byl, Olympiáda dětí a mládeže v Jihočeském kraji pro něj však bude premiérou. Lékař Robert Válka nebude pouze fandit svému synovi, ale chtěl by se zapojit i do zdravotního zabezpečení akce. „Nabídl jsem se jako dobrovolník. Mám pětadvacetileté zkušenosti ve sportovním světě a pokud by mě dokázali někde využít, tak rád pomůžu,” popsal.

Jeho syn bude v letošní edici Olympiády dětí a mládeže reprezentovat Středočeský kraj v házené. „Není to sport, ve kterém by se to obešlo bez úrazu. Děti už se umí hodně řezat a různá traumata jsou tam na denním pořádku. Takže si myslím, že nějaký zkušený odborník by se mohl hodit,” vysvětlil Válka.

A ačkoliv se podílí na zdravotnickém zabezpečení českých reprezentantů na vrcholných sportovních akcích jako jsou olympijské hry, mistrovství světa i Evropy, Olympiádu dětí a mládeže zažije poprvé. „Bude to pro mě premiéra. Na velkých olympiádách je atmosféra samozřejmě zajímavá, tak věřím tomu, že bude zajímavá i tady,” srovnával. „A nejvíc se těším, až náš tým vyhraje,” dodal se smíchem.

O důležitosti největší multisportovní akce v České republice má jasno. „Myslím si, že pro děti je to jedna z nejdůležitějších akcí v jejich životě. Potkají se s různými týmy na své úrovni a porvou se o cenné kovy. Poměření sil je vždycky dobré, aby všichni věděli, na čem jsou,” líčil a pokračoval: „A navíc je tato akce výjimečná v tom, že si děti vyzkouší mimořádnou atmosféru velkých závodů a soutěží. Není to jenom o sportovním výkonu, ale i o tom společenském aspektu. Aby si atmosféru toho, co se kolem sportu dá zažít, vyzkoušely i z druhé stránky. Pro někoho to může být opravdu motivace směrem k velké olympiádě.”

líbil se ti článek?