Medaile křtěné Vltavou! Jaký je příběh cenných kovů pro Olympiádu dětí a mládeže

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Poprvé v jedenadvacetileté historii Olympiády dětí a mládeže byly medaile pokřtěny, a navíc ne ledajakou vodou, ale přímo řekou Vltavou na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Olympiáda se totiž koncem června uskuteční v jižních Čechách a velkolepé slavnostní zahájení 23. června proběhne na náplavce právě v jihočeské metropoli. V Českých Budějovicích budou pak probíhat i medailové ceremoniály pro nejlepší závodníky ze všech 14 krajů republiky. A jaký je příběh letošních cenných kovů?

Jejich podobu navrhla studentka Střední uměleckoprůmyslové školy Bechyně Klára Kochová. „Návrh jsem tvořila do kulatého tvaru připomínající míč. V první vrstvě je pět listů, tím odkazuji na Rožmberskou růži. Uvnitř míče jsou barvy loga Jihočeského kraje,“ popsala. Slavnostně je pokřtila vodou z Vltavy kajakářka a juniorská mistryně světa i Evropy Kateřina Švehlová společně s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou, náměstkem Pavlem Klímou a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem.

„Výběr návrhu medaile byl pro nás opravdu nesmírně důležitý. Vždyť právě tato trofej bude pro mladé sportovce trvalou připomínkou krásných okamžiků, které na olympiádě v jižních Čechách prožijí. Chtěli jsme proto, aby byla její podoba nenásilně propojena s naším krajem. Když jsme viděli návrh od Kláry Kochové, ihned nás zaujalo, jak citlivě a kreativně dokázala spojit sportovní motiv s regionální symbolikou. Je vždycky inspirativní vidět, jak mladí umělci dokážou přinést nový pohled na tradiční prvky a vytvořit něco, co osloví širší publikum. Proto jsme se rozhodli, že tento návrh bude ideálním zástupcem ducha naší sportovní události a reprezentantem našeho kraje,“ říká náměstek hejtmana pro oblast sportu Pavel Klíma, který je zároveň výtvarníkem.

Medailové ceremoniály budou každý den

První medailový ceremoniál proběhne v pondělí 24. června od 19 hodin, a to na stejném místě, jako slavnostní zahájení, tedy na Náplavce u Dlouhého mostu. Před samotným ceremoniálem vystoupí v 18 hodin Tereza Mašková, po něm pak ve 20:30 bude mít koncert i Ben Cristovao. Další dny se budou cenné kovy předávat od 18 hodin na Výstavišti v Českých Budějovicích a ve čtvrtek pak bude na medailový ceremoniál navazovat slavnostní  závěrečný ceremoniál, který odstartuje ve 21 hodin.

líbil se ti článek?