Nejdřív vítězný basketbalový šlágr, dvě hodiny nato bronz z disku. Demčenko je univerzál

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V roce 2022 ovládl na Olympiádě dětí a mládeže závod v oštěpu. Teď jako kapitán vede za dalším úspěchem tým pražských basketbalistu. Ale atletiky se Daniel Gasiúnas Demčenko nevzdal. A i když kvůli termínové kolizi předchozí triumf obhajovat nemohl, vybral si disk. Jak dopadl? Má další medaili: bronzovou. „Splnil jsem si přání,“ reagoval bezprostředně.

Byl to pro něj náročný den, ale na jeho konci mohl zase sčítat jen úspěchy. Nejdřív ten týmový: už od jedenácti hodin v hale Jihočeské univerzity táhl pražské basketbalisty v souboji dosud neporažených výběrů proti Jihomoravskému kraji a po dramatickém průběhu je dovedl k těsnému vítězství 59:58. Sám zapsal dvě trojky, nad ostatními vynikal zejména fyzickou kondicí a ze všech parťáků odehrál nejvíc minut. „Daniel je pro tým stěžejní. V kabině kluky stmeluje a oni se vedle něj zlepšují,“ uvedl trenér Radek Treml.

Vítězné emoce ze zápasu ještě ani neodezněly a Daniel utíkal na atletický stadion do soutěže diskařů. „Moc si přeje medaili, všichni mu fandíme,“ řekl spoluhráč Michal Blabolil.

V atletice závodil na Olympiádě dětí a mládeže už před dvěma lety a v oštěpu získal zlato. Jenže letos se překrýval právě s basketbalem, takže oboje stihnout nemohl. „Daniel je soutěživý, mrzelo ho, když letos nedostal možnost obhájit zlatou medaili,“ přiznala maminka.

A tak vyměnil oštěp za disk. Dokonce i basketbalový trenér Treml se za něj přimluvil, aby mohl na letošní Olympiádě dětí a mládeže startovat ve dvou sportech: „Všichni víme, jak si toho váží.“

Nejenže si příležitosti vážil, ale i v nové disciplíně se vytáhl. Výkonem 48,35 metru si vylepšil osobní rekord a hlavně získal bronz! „Je to neskutečné, klobouk dolů, co všechno dokáže,“ poznamenal Treml.

Na stadionu mu fandil celý tým, nechyběla ani maminka. „Hodně to pro mě znamená a jsem opravdu vděčný za spoluhráče a lidi kolem sebe, kteří mě podporují,“ reagoval Daniel.

A tím výčet letošních úspěchů rozhodně skončit nemusí. Z atletiky se zase rychle přeorientuje na basketbal. Semifinále, a tím i boj o medaile, se hraje hned ve středu.

Autor: Lukáš Antoš

Poznejte skateboardistu Maxima Habance!

Skateboarding je umění, kultura, a hlavně stav, kterým vidíme svět | MAXIM HABANEC
líbil se ti článek?