Náhodné setkání, a pak slzy dojetí! Kudličková objala Švábíkovou, která ji připravila o rekord

Olympijský festival
Olympijský festival
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Bylo to povedené dílo náhody. Bývalá tyčkařka Jiřina Kudličková se vydala na Olympijský festival k jezeru Most, kam ve stejnou chvíli přijela i současná tyčkařka Amálie Švábíková, která v Paříži vybojovala senzační 5. místo, a navíc vytvořila nový český rekord 480 centimetrů. O 4 centimetry překonala právě Kudličkovou, jež české maximum držela jedenáct let.

„Skoro dva měsíce zpátky jsme řešili, který den na festival přijedeme. Naplánovali jsme si 9. srpen a setkali jsme se tady s Amálkou úplnou náhodou. O to to bylo hezčí. Začala jsem brečet,“ vyprávěla dojatá Kudličková, když viděla svou nástupkyni a kamarádku, jak se podepisuje na autogramiádě u stanoviště atletiky.

„Také jsem tomu nemohla věřit. Chtěla jsem Jířu vidět. Jsme kamarádky a sebrala jsem jí rekord. Jsem ráda, že jsem s ní tady mohla osobně mluvit, a takhle se to sešlo,“ usmívala se Švábíková.

Skvělá Švábíková, ve finále posunula český rekord a skončila pátá

Před finále jí Kudličková psala povzbuzující zprávu. „To Jiřinka dělá vždycky před velkými závody.“ Akorát finále v přímém přenosu Kudličková neviděla, protože večer uspávala děti.

„Mě to nemrzelo. Mrzelo mě, že jsem se během uspávání dozvěděla, jak to všechno dopadlo, protože mi každý psal. Je to jako s filmem, který chcete vidět, a někdo vám řekne, jak to dopadne. Ale bylo to krásné,“ řekla Kudličková.

Přiznala, že ji trošku mrzelo, že byl její rekord překonán. „Je to ale strašně dobře pro český sport. Amálka se drží se světem a pohybuje se kolem medailových míst. Navíc si nemohla vybrat lepší závod než olympijské finále.“ Švábíková byla slovy kamarádky potěšena. „Jiřka mi to vždycky přála, a říkala, že se nebude zlobit, když ji překonám. Umí to ocenit.“

AMÁLIE ŠVÁBÍKOVÁ | Neznám strach

Obě sportovkyně si užily i atmosféru Olympijského festivalu u jezera Most. „Je to tady krásné. Jsem úplně poprvé na Olympijském festivalu a jsem ráda, že jsem to tady mohla vidět a zažít. Je skvělé sledovat, kolik dětí a lidí ten sport zajímá. Je to moc dobře pro český sport.“

líbil se ti článek?