Hry v Paříži skončily. Český tým získal pět medailí

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijský oheň na velkém balónu vytvořený světlem a vodní mlhou v centru Paříže pomalu zhasl. Plamínek opravdového ohně zapáleného v řecké Olympii se vydal na poslední cestu na Stade de France, kde probíhalo slavnostní zakončení Her XXXIII. olympiády. Česká výprava na nich získala pět medailí, z toho tři zlaté, a řadu dalších výborných umístění. Vlajku na závěrečném ceremoniálu nesli medailisté Martin Fuksa a Nikola Ogrodníková.

České medaile na pařížské olympiádě

„Bylo to úžasné a odehrálo se to strašně rychle. Najednou jsme byli na ploše. Na začátku nám to s vlajkou trochu drhlo, protože foukal vítr a moc nám nepomáhal, ale moc jsem si to užila a bylo to fajn. Při mávání jsme se vystřídali, protože když jsme vlajku drželi oba, bylo to zvláštní. Jsem ráda, že jsem měla čest vlajku nést,“ říkala Nikola Ogrodníková.

Miliony lidí na sportovištích

Hry v Paříži 2024 přinesly fantastickou atmosféru na zaplněných sportovištích přímo v centru města. Prodalo se 9,5 milionu vstupenek. Milion lidí sledoval cyklistické závody v centru města zdarma. Desetitisíce proběhly trasu olympijského maratonu. Fanoušci vítali šampiony na Trocadéru s výhledem na Eiffelovu věž, pod kterou se hrál plážový volejbal.

Se třemi zlaty určitě panuje spokojenost, to je vynikající.

Poprvé se slavnostní zahájení konalo mimo stadion – výpravy se plavily na lodích po řece Seině. Poprvé se taky zúčastnil stejný počet sportovkyň a sportovců. Padla spousta výjimečných výkonů, včetně deseti světových rekordů a 32 olympijských. Nejlepší čas olympijské historie předvedl na kilometru kanoistů český šampion Martin Fuksa.

Zlato získali také tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve smíšené čtyřhře. Kajakář Josef Dostál přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které získal na předchozích trojích hrách. Senzační bronz vybojoval tým kordistů a třetím místem zazářila oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Tři zlaté medaile? Vynikající

Celkově se česká výprava s touto bilancí tří zlatých a dvou bronzových medailí umístila na 28. místě v pořadí národů. „Se třemi zlaty určitě panuje spokojenost, to je vynikající,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

K medailovým umístěním patří také pět čtvrtých míst a řada dalších výsledků na špičkové úrovni. Například oštěpaře Jakuba Vadlejcha dělily od bronzu čtyři centimetry – navíc s výkonem, který v minulosti medaili zaručoval.

The Best of Český dům

„Olympijské hry jsou nejkvalitnější soutěží v daných sportech a prostor mezi úspěchem a neúspěchem je strašně malý. Máme čtvrtá místa, která sportovce extrémně bolela, ale máme i ta neočekávaná a radostná. Počet medailí je za mě dobrý, protože se vždycky nejdřív počítají zlaté. A všechny medaile mají za sebou krásný příběh a je mi jedno, jestli jich je pět, nebo deset. Olympiáda je prostě taková. Většina lidí odjíždí nespokojená, protože medaile se rozdávají jen tři,“ dodal šéf výpravy Martin Doktor.

Olympijskou vlajku do Los Angeles přenesl Tom Cruise

Po nástupu vlajkonošů a výprav, uměleckém programu a projevech převzali olympijskou vlajku zástupci Los Angeles, kde se hry uskuteční v roce 2028. Do Kalifornie ji symbolicky i pomocí filmových triků přenesl herec Tom Cruise.

Olympijské hry v Paříži byly slavnostně ukončeny

Pak předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach společně s několika sportovci včetně francouzského plavce Léona Marchanda, čtyřnásobného olympijského šampiona z Paříže, sfoukl plamen olympijského ohně, který mezitím doputoval na Stade de France. Olympijské hry v Paříži 2024 skončily.

líbil se ti článek?