Můžete všechno, gól odvolejte, křičel trenér na rozhodčího. Za gesto fair play dostal bílou kartu

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Rozhodčí už už uznával gól, gestem ukazoval k půlící čáře. „To byl přece faul,“ stěžovali si liberečtí fotbalisté a skláněli se nad zraněným brankářem. „Náš hráč šel do souboje dost neobratně. Asi ho trefil,“ přiznal i jihočeský trenér Jiří Hrbáč. Právě na jeho popud sudí trefu odvolal. Na Olympiádě dětí a mládeže se tak zrodil silný moment fair play.

Sotva začíná druhý poločas, zatím platí vyrovnaný stav 1:1, když hráči z jižních Čech kopou roh. Centr letí do malého vápna, jejich útočník a liberecký gólman startují do souboje. Jenže se bolestivě sráží! Brankář padá na zem. „Je zakrvácenej. Nevnímá,“ křičí hráči směrem k lavičce a signalizují, že musí vystřídat. „Odjel na rentgen do nemocnice,“ upřesnil trenér později.

Zatímco se parťáci strachují o kamaráda, za jejich zády – a to doslova – vzniká jiný, sportovní problém. Odražený míč se kutálí za čáru. „Regulérní branka,“ hlásí rozhodčí. Vtom na trávník vybíhá jihočeský kouč Jiří Hrbáč. Co bude řešit? „Šel jsem rovnou za naším kapitánem a střelcem branky Tobiášem Přibylem a říkal jsem, že gól odvolám. Sám přiznal, že ho zasáhl. Sice neví čím, možná kolenem, ale zasáhl.“

Proto kouč míří i k rozhodčímu: „Musíte gól odvolat!“ Jenže to podle pravidel nejde. „Řekl mi, že už gól uznal a odvolat ho nemůže,“ líčí Hrbáč. Řešení? „Můžete si nechat dát gól,“ navrhuje rozhodčí. Využili by liberečtí fotbalisté takovou možnost, že soupeř dobrovolně inkasoval? „Těžko říct, ale asi jo, kdyby souhlasil,“ reaguje jejich kouč Ondřej Picek po zápase.

„Můžete všechno! Odvolejte to,“ trvá kouč Jihočechů na svém. A sudí nakonec ustupuje a souhlasí. Gól neplatí. Za gesto fair play dostal trenér jihočeského kraje Hrbáč takzvanou bílou kartu, která na rozdíl od těch žlutých a červených vyzdvihuje sportovní činy se společenským přesahem.

„Klobouk dolů, že gól nechal odvolat,“ oceňuje kouč libereckého výběru Picek. „A vrátilo se jim to, protože zápas nakonec vyhráli.“ Tak pro úplnost: Jihočeši zvítězili 4:2 a skončili sedmí, zatímco tým ze severu devátý. Ale výsledek je to poslední, na čem v tu chvíli záleželo.

Autor: Karel Schamberger

Poznejte šermíře Alexe Choupenitche!

Jsem na to sám, další Češi, se kterými bych mohl doma trénovat, tu nejsou | ALEXANDER CHOUPENITCH
líbil se ti článek?