Dva jezdci v závodu, dvě medaile pro Královéhradecký kraj. Stříbro a bronz slaví dvojice kamarádů

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

První olympijský den se pomalu chýlil ke konci, když výprava z východních Čech zažila další úspěch. V závodě silničního kritéria se prosadili na stupně vítězů oba dva nominovaní cyklisté. Stříbrnou medaili bral Jakub Zaňka, bronzovou získal Marek Stiblík.

Oba královéhradečtí reprezentanti sedí na skládacích židlí u oválu, dobře se baví, nervozita z nadcházejícího závodu na nich není patrná ani trochu. Ostatně, Marek i Jakub už mají něco za sebou, na Olympiádě dětí a mládeže jsou ale poprvé.

Společně trénují i jezdí za Cycling club Pardubice. Oba však pochází z okolí Rychnova nad Kněžnou, proto na ODM startují za Královéhradecký kraj. Trénují šestkrát až sedmkrát týdně, volného času moc nezbývá. Ráno do školy, po poledni domů, odpoledne na kolo, večer do postele a pak znovu.

Kde sledovat ODM 2024?

Závod startuje v 17 hodin. Ovál, který je čeká na Výstavišti v Českých Budějovicích, měří 800 metrů a cyklisté na něm pojedou celkem 40 kol. Silniční kritérium funguje na principu bodování. Každý, kdo projede kolo jako první získá, jeden bod, každé páté kolo je bonusové a závodníci, kteří se umístí na prvních čtyřech příčkách, získají pět, tři, dva nebo jeden.

Poznejte cyklistku Terezu Neumanovou!

Až skončím s cyklistikou, chci skončit na vrcholu | TEREZA NEUMANOVÁ

A už se jede!

Startovní čísla 11 a 12 sviští kolem diváků, kteří zvědavě pozorují průběh závodu. Jakub si spolu s cyklistou z hlavního města Prahy Janem Vajsejtlem od začátku budují náskok před velkou skupinou ostatních závodníků. Bonusová kola Kuba nevyhrává všechna, ale stále si vede solidně. Marek bojuje v prostřední části závodníků, ale bod po bodu se pomalu posouvá vzhůru na výsledkové tabuli.

Přichází poslední, rozhodující, kolo. Marek už na zlato nedosáhne, ale stále má solidní pozici. Jakub s Honzou Vajsejtlem z Prahy soupeří kolo na kolo, zlato je na dohled a cíl už je blízko. V posledních desítkách metrů ho cyklista z hlavního města předjíždí, a získává tak dostatek bodů, aby královéhradeckého cyklistu porazil.

Nakonec je z toho stříbro a bronz, celkově pro Královéhradecký kraj šestá a sedmá medaile za první den Olympiády dětí a mládeže, což v pořadí krajů znamenalo sedmé místo.

„Já mám strašnou radost, ale ty zatáčky? To bylo fakt něco.“ popisuje bezprostřední pocity z jízdy bronzový Marek. Na trať si postěžoval i Jakub. „Být ty rovinky trochu delší, jelo by se mi mnohem líp.“ Oba sportovci jsou však z medailí nadšení. Ve středu je čeká ještě disciplína MTB XCO, teď ale slaví úspěch na silničním kritériu.

Autorka: Kateřina Jaklová

líbil se ti článek?