Český superhrdina i dechberoucí okamžiky. V Praze uvidíte nejlepší sportovní fotografie z celého světa!

Lifestyle
Lifestyle
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Neváhejte navštívit Game on Gallery v Kolowratském paláci, která se stala prvním výstavním prostorem na světě, jenž hostí prestižní World Sports Photography Awards (WSPA). V prostorách galerie je nainstalováno 100 fotografií z 25 sportů, jež porotci vybrali z tisíců přihlášených do soutěže WSPA v letošním roce.

Mezi oceněnými fotografy v minulosti figurovali i v Česku působící Roman Vondrouš, Pavol Tomaškin a Magdalena Straková. Poslední dva jmenovaní patří mezi oceněné autory i v letošním ročníku a spolu s nimi se mezi nejlepší prosadil i Petr Slavík se snímkem ze Světového poháru v biatlonu ve švédském Östersundu, na němž se v dokonalé harmonii setkávají sportovec, světlo, tma a sněhové vločky.

Z českých sportovců se do hledáčku oceněných fotografů dostal na snímku „Nový superhrdina?“ vzpěrač František Polák během mistrovství Evropy v arménském Jerevanu. Dojemný příběh Poláka, který jako dítě z dětského domova zazářil na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires v roce 2018 si můžete přečíst ZDE.

Návštěvníci galerie kromě oceněných fotografií WSPA najdou na výstavě v Kolowratském paláci i dalších 33 snímků z prostředí silniční cyklistiky od Markéty Navrátilové, která 25 let fotografovala Tour de France a dlouhodobě spolupracuje i s Českým olympijským týmem.

Živý prostor pro setkávání

World Sports Photography Awards jako největší a nejprestižnější soutěž svého druhu, za čtyři roky své existence přilákala tisíce profesionálních i amatérských fotografů z celého světa. Více než 22 tisíc snímků zachycujících 24 sportovních disciplín soutěžilo o přízeň poroty a vítězné fotografie získaly celosvětovou publicitu. Do letošního ročníku autoři zaslali 10 tisíc snímků z více než 40 sportů.

„Sport má nesrovnatelný vliv a sílu. Představuje to nejlepší z lidského úsilí. Překračuje jazykové bariéry i hranice. Inspiruje, dojímá, těší,“ říká Alan Whiter, zástupce WSPA. Jak se dostala výstava právě do Prahy? „Chtěli jsme vytvořit živý prostor, místo setkávání sportovců, fotografů, fanoušků i dalších návštěvníků,“ říká Jan Dvořák, spoluzakladatel galerie. „Game on Gallery kombinuje stálou expozici oceněných fotografií WSPA s dočasnými výstavami, jako je například ta aktuální – Příběh cyklistiky – od Markéty Navrátilové.“

JOSEF DOSTÁL A ANEŽKA PALOUDOVÁ | Ideální rande je s prutem v ruce

Game on Gallery je otevřena každý den od 10:00 do 18:00 hodin v Kolowratském paláci (Na Příkopě 17, Praha 1).

líbil se ti článek?