Co spojuje světoznámého spisovatele Kafku, Sokol a hokejisty? Sport v umění!

Česká olympijská akademie
Česká olympijská akademie
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Sport si nyní můžete užít nejen na hřištích a stadionech, ale i v galeriích. V Česku se v současné době pořádá hned několik velice zajímavých výstav, které jsou zaměřeny právě na sport.

Na led!

Po zlatém hokejovém úspěchu na mistrovství světa v Praze se nabízí navštívit výstavu Na led!, které je umístěna u ikonického místa legendárních hokejových oslav na Staroměstském náměstí v Paláci Kinských. Výstava představí téměř sto prací napříč různými výtvarnými technikami a médii z českých institucionálních i soukromých sbírek. K vidění budou od 26. dubna do 27. října jak malby starých mistrů, tak díla současných českých tvůrců.

Sokol před sletem

Galerie Sokol představuje sportovní grafiky Jaromíra 99. Čtrnáct jeho děl je k vidění ve zrekonstruované pasáži Tyršova domu v Praze – sídla České obce sokolské na Malé Straně. Výstava se koná ve spolupráci s Českým olympijským výborem. Výtvarník, textař a hudebník Jaromír Švejdík, známý pod pseudonymem Jaromír 99, se podílel na vizuální podobě XVII. všesokolského sletu, který připravili ve studiu Dynamo design. Sportovní legendy budou k vidění do září roku 2024. Poté si v Galerii Sokol v uměleckých fotografiích připomeneme právě XVII. všesokolský slet.

Legendy i hvězdy současnosti ve fotografiích

Jindřichohradecké Muzeum fotografie a moderních obrazových médií spojilo společně s Českou olympijskou akademií dohromady dvě výstavy sportovních fotografů. Fotografka Českého olympijského výboru Barbora Reichová představuje sérii Nezlomní: Olympionici. „Těšit se můžete na strhující snímky, které oslavují sílu ducha i těla. Ukazují, co lze dosáhnout vytrvalostí a odhodláním,“ prozradila Reichová. Výstavu můžete navštívit do konce roku 2024.

Muzeum fotografie v Jindřichově Hradci vystavuje i ikonické snímky sportovního fotografa a filmaře Karla Nováka, který se zúčastnil osmkrát olympijských her a zachytil slavné sportovce jako Věru Čáslavskou, Olgu Fikotovou či Emila Zátopka nejen ve chvílích, kdy bojovali o medaile, ale i v soukromí. Výstava Karel Novák: malíř sportu potrvá do 12. září 2024.

Kolo jako fenomén

Centrum současného umění EPO1 v Trutnově uvádí výstavu Jízda, která se zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představí tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou díla sochařů a sochařek (Jakub Flejšar, Karel Nepraš, Zdeněk Němeček, Čestmír Suška) a tvůrců instalací (Jiří Černický, Jiří David, Krištof Kintera) v turbínové hale.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený EPO1 (@galerieepo1)

Mezi malíři a malířkami najdeme například Alenu Anderlovou, Františka Mertla ve světě známého jako FRANTA, Ondřeje Kohouta, Michaela Rittsteina nebo Jakuba Špaňhela. Ukazují kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Stává se fascinujícím krásným předmětem, ale také metaforou lidské existence, důkazem symbiózy věci a člověka stejně jako výrazem nejčistší energie, jíž lze vyvinout. Výstavu můžete navštívit do 3. listopadu 2024.

Kafka byl sportovec

Výstava Hry Franze Kafky v Muzeu literatury v Praze bourá klišé, že byl Kafka „světem unavený člověk, kterého sžíraly bizarní fantazie“. Slavný spisovatel praktikoval k zakoušené existenciální úzkosti svobodný, hravý přístup a koneckonců byl sám poměrně aktivním sportovcem. Na výstavě tak kromě jeho děl a rukopisů najdete i lano ke šplhání, žebřiny či míče, které upozorňují právě na to, že světově uznávaný spisovatel pravidelně a rád sportoval. Výstavu lze navštívit do 15. září 2024

líbil se ti článek?